Kwartierstaat Hugo Ferdinand Karel Serrij  * 9 maart 1912
Generatie 1 (proband)
1 Hugo Ferdinand Karel Serrij, geboren op 09-03-1912 in Rotterdam. Hij is overleden op 04-05-1969 in Rotterdam, 57 jaar oud.
Notitie: Hij werd Huug genoemd. Zij beroep was adm. medewerker.
Hij trouwde, 30 jaar oud, op 16-07-1942 in Rotterdam met Huberdina Josephina Dumoulin, 21 jaar oud. Zij is geboren op 18-09-1920 in Rotterdam, dochter van Josephus Ferdinandus Johannes Dumoulin en Cornelia Clasina Schollaart.. Zij is overleden op 20-02-2018 in Poortugaal, 97 jaar oud (oorzaak: Longontsteking en hart falen.).
Notitie bij overlijden: Cr. Mevr. Serrij – Dumoulin, Diny, 26-02-2018, Cr. R’dam

We zijn hier bij elkaar gekomen om afscheid te nemen van mevrouw Serrij…, maar.., geboren als Huberdina Josephina Dumoulin.., werd haar roepnaam Diny en door haar huwelijk met Hugo werd zij gekend als Diny Serrij.

Met haar sterven heeft ze ons voor een laatste maal bij elkaar geroepen en hoewel we elkaar ontmoeten in gevoelens van verdriet zou ik eerst haar…, zou ik allereerst Diny hier welkom willen heten en ik hoop dat we haar een mooi en persoonlijk afscheid mogen geven.

En dat gaat vast en zeker lukken.., want we hebben mooie muziek voor haar uitgezocht.., en we gaan herinneringen aan haar leven ophalen.

Ze is hier omringd met mooie bloemen…, ze is omringd met het warme licht van kaarsen.., als symbool van het plekje dat ze bij ons allemaal heeft… en ze is omringd met de warmte van uw aanwezigheid…

Dames en heren…, ik heb u eigenlijk nog niet eens begroet.., u allemaal die hier naar toe bent gekomen omdat u zich verbonden voelt met dit afscheid.., omdat u familie bent.., of goeie vrienden…., misschien nog wel van heel vroeger…, of meer recentere datum…, of misschien kende u haar niet eens zo goed, maar kent u de kinderen…, maar hoe het ook zij: u bent er en heel graag heet ik u welkom namens haar familie:
Namens Paul en Ellen…, Marina en Cees…, en alle klein- en achterkleinkinderen die er zijn…
En laat onze gedachten dan ook even zijn bij degenen die ze zo heeft moeten missen: haar man Hugo…, en haar levensvriend Harry…

Maar weet dat het fijn is dat u er bent zodat je dit afscheid met elkaar mag beleven en verdriet, maar vooral ook herinneringen met elkaar kunt delen.

En mocht u nu denken: tja…, wie ben jij wel niet…, mijn naam is Agertha Beck…, ik ben bevriend met Paul en Ellen…, en samen met de familie heb ik deze afscheidsdienst voorbereid…

Want.., sinds afgelopen dinsdag is er een nieuwe realiteit en is Diny er niet meer…., en is ze overleden in verzorgingshuis de HoogeWerf in Poortugaal… En hoewel ze hier deze laatste jaren gewoond heeft… Het grootste deel van haar leven heeft zij gewoond in de stad waar ze ook geboren werd en dat was Rotterdam.., waar zij op 18 september 1920, als oudste kind in het gezin Dumoulin, werd geboren. Na haar zouden nog twee broertjes geboren worden: Sjef en Fer.

Het gezin woonde in de Eendrachtsstraat.., zij ging naar de lagere school aan de Schiedamsche Singel en mocht daarna doorleren op de MULO aan de Jan van Loonslaan. Ze groeide op in een tijd die natuurlijk niet makkelijk was: de twintiger jaren.., daarna de crisisjaren. Haar vader had een eigen zaak…, een leerstomerij voor handschoenen en hoeden…, waar hij tot aan zijn dood in 1966 (en hij was toen 80 jaar) altijd in is blijven werken. Maar het was toen al met al geen vetpot en het was niet meer dan vanzelfsprekend dat iedereen z’n steentje bijdroeg om het gezin en de zaak draaiend te houden en dat gold natuurlijk ook voor Diny.

Ondanks dat mocht ze wel doorleren…, naar de MULO.., en toen is ze gaan werken…, eerst bij Kuulberg.., een kruidenierszaak.., en later – ’t zal zo 1939 zijn geweest - bij Bensdorp, een zaak in chocolaterie, beide als bedrijfsleidster. Ze werkte daar samen met Henny..., die naast collega een hele goeie vriendin van haar werd en waarmee zij tot op de dag van vandaag bevriend was…, een vriendschap die dus langer dan 75 jaar duurde en stoelde op de traditionele waarden als vertrouwen en respect.

Maar haar werk hier bracht haar nog meer…, want boven de zaak…, woonde Hugo Serrij met zijn familie… en dat bleef niet zonder gevolgen.., want ze werden verliefd en trouwden op 25 juli 1942 met elkaar, waarna het pasgetrouwde stel vertrok naar Bielefeld waar Hugo al eerder had gewerkt… omdat er in Nederland geen werk was en daar kon hij een baan als trambestuurder krijgen.

Ze was net getrouwd toen haar moeder ziek werd en toen zij op 24 december 1942 aan tbc overleed, is Diny – dwars door oorlogsgebied - terug naar huis (Rotterdam) gegaan om bij de begrafenis te kunnen zijn…, waarna zij tien dagen later dezelfde gevaarlijke reis ondernam terug naar Bielefeld…, maar het gaf wel aan wat voor een doorzetter zij is geweest.

Op 13 oktober 1944 werd Paul in Bielefeld geboren, maar toen de geallieerden op 30 oktober de stad bombardeerden en hun huis getroffen werd, raakte ze voor de tweede maal in haar leven huis en haard kwijt…, want al eerder…, in die eerste meidagen…, werd toen ook hun huis in Rotterdam gebombardeerd en moesten ze verhuizen naar de Visserijstraat, in het westen van Rotterdam. Gelukkig vonden ze ook hier opnieuw een veilige haven, want vluchtend voor het oorlogsgeweld kwam het gezin in Ummeln terecht, waar zij tot april 1945 bij een boer hebben gewoond.

En toen… zijn ze terug naar Rotterdam gekomen…, Paul – klein als hij nog was - in de kinderwagen…, en hoe? Het is pas een paar jaar geleden dat jullie moeder hierover gesproken heeft.., maar het waren natuurlijk bizarre omstandigheden…, een lange tocht…, die te voet werd afgelegd.., of soms met een boerenkar…, of op een andere manier meeliftend…

In eerste instantie zijn ze toen teruggegaan naar haar vader in de Snellinckstraat…, waar met de komst van Marina in 1947 hun gezin compleet was… Gelukkig kregen ze daarna een eigen huis in het zuiden van Rotterdam…

Maar voordat we hier meer over gaan vertellen is dit een mooi moment voor een muzikale onderbreking…

Muziek: Piano Concerrto nr. 21 ‘Elvira Madigan’ halverwege uitfaden

Het was een goeie tijd…, het waren mooie jaren daar. De band met de familie was goed, Marina was zelfs bruidsmeisje bij het huwelijk van Fer…, op zondagavond kwamen haar vader en schoonzus Loes vaak naar hen toe voor een potje kaarten…, (klaverjassen…)…

…. En iedereen was er met verjaardagen en dan werd het vaak stikgezellig…, en dan werden er tussen de schuifdeuren sketches opgevoerd, want zowel Hugo als Diny waren gek op toneelspelen, Hugo speelde dan ook vaak nog piano.., en ook met buren en bekenden werden er regelmatig toneelstukjes opgevoerd. Diny had humor, ze hielden wel van feestjes…, en Diny kon dan behoorlijk uit haar dak gaan…, waarbij er op een glaasje meer of minder niet gekeken werd.

En hoe ze was als moeder? Ze was in ieder geval de minst strenge van jullie ouders. Jullie vader kon wel eens wat autoritair overkomen…, en hadden jullie wat uitgehaald dan kon je zonder eten naar bed.., maar jullie moeder kwam dan een uur later toch wel even met twee boterhammen naar je kamer toe.

En die keer dat hij bijna stikte in een doorgeslikt hemdenknoopje…, hoe bang is ze toen wel niet geweest…, jullie hebben dit kort geleden nog weer aangehaald en nog steeds was het een emotioneel moment… Terwijl ze er de moeder niet naar was die echt heel emotioneel en heel knuffelig met je zou zijn…, veel meer heeft haar zorg zich altijd vertaald om goed voor jullie te zorgen…, en dat het jullie aan niets te kort zou komen. En zo werden alle hoogtijdagen gevierd:

Sinterklaas.., werd gevierd met surprises en schoenzetten…, Kerst.. met een echte boom…, en echte kaarsjes…, met een spons en emmer water ernaast om elk brandje gelijk te kunnen blussen… Oud en Nieuw…

Jullie gingen ook al vanaf 1951 op vakantie…, dan had jullie vader 14 dagen vrij en de eerste keer ging met de trein – vanaf het Maasstation - naar Lunteren waar jullie in een pension hebben gezeten… en jullie hebben heel vaak fietsvakanties gedaan.

Jullie moeder was heel handig.., kon goed breien en goed naaien…: maakte van die mooie mantelpakjes voor zichzelf en maakte ook veel voor Marina.., alles even smaakvol.., want ze hád een goeie smaak en zag er zelf ook altijd graag verzorgd uit…, altijd een sjaaltje en bijpassende sieraden.

En daarbij was ze ook een vrouw van stavast… en had ze in de oorlog al laten zien dat ze wist wat ze wilde…, dat is een karaktertrek die haar altijd is blijven tekenen.., want op een gegeven moment wilde ze een nieuwe kachel…, de potkachel werd – met die kleine kinderen - gevaarlijk heet aan de buitenkant en toen is ze bij Bakkerij Meer en Schoep op de zaterdag gaan werken om zo een nieuwe kachel bij elkaar te sparen.

Het was alleen jammer dat jullie een half jaar later redelijk onverwacht zouden verhuizen, want jullie vader kreeg een andere baan met een dienstwoning erbij…, waar al centrale verwarming in was en jullie kregen …, wat voor jullie weer ongekend luxe was…, een eigen kamer met een wastafel erop.

En zo ging alles z’n gangetje…, totdat in 1966 jullie opa.., haar vader… overleed.. en in datzelfde jaar kreeg Hugo een hersenbloeding, waarna hij – drie jaar later in 1969 –aan de gevólgen hiervan overleed… Ze kwam er alleen voor te staan.., maar heeft ook dit op bewonderenswaardige wijze weer weten te pareren en te overwinnen…

Graag breng ik ook hier weer een muzikaal intermezzo aan… ’t is muziek die ze zelf ook zo mooi vond: Andante voor Hoorn van Mozart

Muziek

Humor liep als een rode draad door haar leven
Na tegenspoed gaf zij weer gas

Diny heeft het die eerste tijd na het overlijden van Hugo natuurlijk niet makkelijk had…, maar je moet door…, en na een periode van rouwen en de benen er weer onder proberen te krijgen…, is ze – door toedoen van Sjef, haar broer – ergens in 1970 op het kantoor van de verffabriek gekomen waar hij ook werkte.

Hier leerde zij Jan Arkesteijn kennen, die daar boekhouder was en hij leerde haar al snel de kneepjes van het vak kennen. Zij leerde snel…, en hoewel ze vroeger nooit de kans heeft gekregen om door te leren, ze was er intelligent genoeg voor geweest.., ze was ook een belezen vrouw die je niet zomaar even fopte.

Met name aardrijkskunde en geografie hadden haar belangstelling…, en vaak genoeg volgde ze de Tour de France met de Bosatlas op schoot. En ging je ergens heen op vakantie en was zij daar ook geweest.., dan wist ze je zonder aarzelen de plaatselijke bijzonderheden te vertellen en het adres van de kroeg te geven… dus het was dan ook geen wonder dat ze haar werk dan ook zo snel oppikte. En tot op hoge leeftijd is ze slim gebleven, soms wel eens tot verwondering van de kleinkinderen…

De band met Jan was zo goed dat…, toen hij van baan veranderde en bij Tamico, een taxicombinatie, ging werken…, zij daar korte tijd later ook naar toe is gegaan. Iets waar ze nooit spijt van heeft gehad, want ze heeft er altijd met heel veel plezier gewerkt. En het grappige is dat Jan lange tijd de boekhouder van Paul is geweest…, en dat nu zelfs zijn zoon dit overgenomen heeft.

Op een gegeven moment is ze lid geworden van een Vrouwenbond die elke zondagmorgen bij v.d. Valk in Plaswijk bij elkaar kwam. Er werd koffie gedronken, een praatje gemaakt en dit resulteerde in een toch wel heel hechte vriendinnenclub…, in een groepje van zo’n 25 vrouwen die dan regelmatig iets organiseerden en met z’n allen op pad gingen… naar het strand… of naar het bos.., en zelfs met elkaar op vakantie gingen.

U zult zich – Diny kennende – kunnen voorstellen dat het niet bij koffie alleen bleef…, sterker nog…, dit zijn toch wel wilde jaren geweest…, maar ze heeft er van genoten en ze heeft er een hele fijne vriendschap aan overgehouden…, want op één van deze vakanties leerde zij Sjaan uit Amsterdam kennen.., en die twee zijn nog vaak met elkaar op vakantie geweest.

Ze hield ook wel van een potje kaarten…, en Cees nam haar wel eens mee naar de Voetbal Vereniging om te klaverjassen… Altijd een succes.., soms ging ze er zelfs met de hoofdprijs vandoor…, en maar al te vaak met een ere-escorte om haar naar de bus te brengen…, want op de club dronk ze ook geen water.

Een nieuwe periode in haar leven diende zich aan toen zij Harry Starrenburg leerde kennen. Hij was haar buurman toen zij – rond 1990 – in de Nagelkruidstraat in Schiebroek woonde. Hij was een aardige, nette…, sociale man en hoewel er al snel een klik was tussen hen beiden…, was er geen sprake van een relatie.., sterker nog.., hij was ook heel aardig tegen andere buurvrouwen waar hij soms mee op stap ging.

Dat zat Diny toch niet helemaal lekker…, en op een gegeven ogenblik heeft ze tegen hem gezegd…, dat ze het prettig zou vinden als hij alleen nog maar met háár leuke dingen zou doen… Ze zal dat ongetwijfeld heel netjes gezegd hebben.., maar wel zo duidelijk dat hij precies begreep wat ze bedoelde.., want als haar iets niet aanstond dan liet ze dat wel merken…

En zo ontstond er een – platonische – relatie waarbij ze… met elkaar aten.., waarbij zij zijn overhemden streek.., waarbij ze samen op stap gingen.., naar het theater.., naar een concert en op een gegeven moment ook op vakanties… maar het is altijd een vriendschapsrelatie op LAT-voorwaarden gebleven… Aan de andere kant: ze waren wel zo samen dat zij ook graag gezien was in zijn familie, en dat daar altijd nog contact mee is geweest…

Zelfs toen ze moesten verhuizen en op het Ganzerikplein kwamen te wonen…, … hebben ze het voor elkaar gekregen dat ze op het nieuwe adres twee appartementen, zelfs naast elkaar, kregen en zetten ze hun relatie op de oude basis voort. Het was dan ook een heel groot verdriet toen Harry – na tien jaar van samenzijn – in 2000 kwam te overlijden.
Voordat we aan haar laatste beetje toe zijn zou ik samen met u eerst nog weer willen luisteren naar muziek: The Swan uit: The Carnival of the Animals…

Muziek

Diny had al jaren last van polyneuropathie…, wat haar het fietsen – wat ze altijd zo graag en zo veel gedaan had - al sinds haar 70ste onmogelijk maakte… Ze was een buitenmens…, liet zich door geen weer en wind weerhouden om in de frisse lucht te zijn, en heeft – zelfs later met de rollator – buiten heel wat afgelopen …, zelfs nog in de tijd dat ze in het verzorgingshuis woonde…

Oud worden heeft niet altijd 100% charme…, en dat heeft Diny ook wel aan den lijve ondervonden. Allereerst door haar eigen beperkingen.., haar toenemende doofheid…, maar ook omdat zoveel mensen om je heen wegvallen… Blij was ze dan ook altijd met de bezoekjes van haar kleinkinderen en later zelfs de achterkleinkinderen.

Met haar kleinkinderen heeft ze vroeger veel ondernomen…, ze ging er mee naar de speeltuin.., de bioscoop…, de dierentuin… En hoewel ze het prachtig vond om achterkleinkinderen te hebben…, ze was toen eigenlijk al te oud om er nog veel mee te kunnen doen…

Paul en Marina waren er regelmatig…, Marina was er – samen met Cees – heel regelmatig…, jullie woonden in de buurt, maar ’t was eigenlijk om de dag dat jullie wel even binnenliepen…, de dingen voor haar regelden.., boodschappen deden…, en de meeste zorg kwam dan ook op jullie schouders neer…, iets waar Paul (en Ellen) jullie oprecht dankbaar voor zijn geweest.

Haar groene vingers konden nog altijd hun hart ophalen aan de volle vensterbank waar al die potjes met kleine plantjes stonden en die huiselijkheid en gezelligheid uitstraalden. Ze kon genieten als je wat lekkers meebracht.., zoals een haring…, en vroeger konijn…, of – toen ze nog kon – lekker ergens uit eten… en ze hield nog steeds van een glaasje wijn…

Met haar nog altijd aanwezige humor en haar kwinkslagen was zij een animator aan de tafels met de ‘oudjes’…, en was blij als ze iemand trof die – net als zij – iets te melden had…, en waar ze goed mee kon praten. Ze ging naar de Bingo…, en hoewel zij de Bingo uitsprak alsof het een vies woord was.., ging ze er wel heen en verliet regelmatig – tot mogelijke ergernis van haar medespeelsters (Hendrik Groen) - de zaal met gewonnen prijzen.

Maar alles opgeteld heeft ze er fijn gewoond…, niet in het minst dankzij het team van de Hoogewerf…, en wat dat betreft verdient het personeel een groot dankje wel voor de liefdevolle manier waarop zij Diny met hun zorgen hebben omringd.

Tot afgelopen week ging het eigenlijk zoals altijd… alleen had ze afgelopen weekend een kuchje…, was ze verkouden. En daarna ging het heel snel…, ontwikkelde zich een longontsteking en maandagmiddag was er overleg tussen jullie en de arts: wat wil je doen…? Diny zelf had al eerder te kennen gegeven dat ze niet ten koste van alles behandeld wilde worden…, en dan nu een longontsteking en haar hart werkte niet goed…

Samen hebben jullie besloten de antibiotica te stoppen en haar rust te geven middels morfine… en nog geen 24uur later – haar lichaam was op - is zij heel rustig die onzichtbare drempel overgegaan naar een wereld die wij niet kennen, maar waarvan wij voor haar kunnen hopen dat ze haar plekje daar weer heeft gevonden.
Laten we even stil zijn om haar in die stilte of in stil gebed nog te kunnen ontmoeten.

Want.., de wereld buiten deze aularuimte wacht zometeen weer op ons en we gaan afscheid nemen van jullie moeder en oma.., van jullie aller Diny… Tijdens de laatste muziek zal mijn collega Andre u uitnodigen om nog even naar haar toe te gaan en uw eigen afscheid van haar te nemen, waarna u wordt begeleid naar de koffiekamer.

Het gezin wil graag als laatsten afscheid nemen en ach.., net zoals u misschien toe bent aan een slok koffie.., gun ook hen bij binnenkomst even de gelegenheid om tot zichzelf te komen, waarna er ook genoeg tijd is om elkaar te ontmoeten.

Namens de familie wil ik u nu al danken dat u er was…, voor straks: kom goed naar huis en voor nu zou ik mijn andere collega willen vragen om de laatste muziek op te zetten:
Meditation uit ‘Thais’

Notitie: Zij was verkoopster en adm. medewerkster van beroep.

Kinderen van (1) en Huberdina Josephina Dumoulin:

I. Paul Hugo Serrij, geboren op 13-10-1944 in Bielefeld ( Duitsland ).
Notitie: Hij werd geboren in het Stadt Krankenhaus in Bielefeld.
Hij woonde in de Viktoriastrasse 17 in Bielefeld.
Hij wordt Paul genoemd.
Hij was telefoonmonteur later aannemer telefoon business en renovatie werk.
Hij:
(1) trouwde, 23 jaar oud, op 25-07-1968 in Rotterdam met Agatha Hendrika Maria Bouma, 25 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 30-12-1985 in Vlaardingen (ontwrichting). Zij is geboren op 04-05-1943 in Lemmer, dochter van Hilarius Johannes Bouma en Fokje Wortman. Zij is overleden op 16-04-2008 in Tenerife, 64 jaar oud.
(2) trouwde, 43 jaar oud, op 12-01-1988 in Vlaardingen met Henrica Visser, 37 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 08-08-2000 in Vlaardingen. Zij is geboren op 19-12-1950 in Schiedam, dochter van Izaak Visser en Johanna Cornelia in ’t Veld.
Notitie: Zij werd Ria genoemd.
(3) ging een geregistreerd partnerschap aan, 61 jaar oud, op 01-10-2006 in Schoonhoven met Willemina Eugénie Heerlien, 63 jaar oud. Het geregistreerd partnerschap werd ontbonden op 12-11-2009 in Gouda (door haar overlijden in Groene Hart Ziekenhuis te Gouda).
Notitie bij het geregistreerd partnerschap van Paul Hugo Serrij en Willemina Eugénie Heerlien: Vanaf dec 1999-2006 hadden zij een LAT relatie. Daarna geregistreerd partnerschap.
Willy was weduwe van J.Swaneveld.

Zij is geboren op 14-10-1942 in Rotterdam, dochter van Melle Heerlien en Elizabeth Vosselman. Zij is overleden op 12-11-2009 in Gouda, 67 jaar oud. Zij is gecremeerd op 17-11-2009 in Gouda. ( Crematorium Ijsselhof )
Notitie: Zij was voor haar pensionering aquasitie medewerkster.
(4) trouwde, 66 jaar oud, op 24-05-2011 in Zaltbommel met Clara Eleonore van Dam, 58 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Paul Hugo Serrij en Clara Eleonore van Dam: Na een jaar een LAT relatie te hebben gehad zijn zij gehuwd.
Zij is geboren op 09-09-1952 in Djakarta, dochter van Coenraad Willem van Dam en Elizabeth Marie Meiss.
Notitie: Beroep; bestuurs secretaresse
II. Marina Cornelia Serrij, geboren op 08-04-1947 in Schiedam.
Notitie: Zij was verpleegster/ serveerster/ telefoonconsulente van beroep.
Zij trouwde, 22 jaar oud, op 20-02-1970 in Rotterdam met Cornelis Johannes Petrus Emons, 22 jaar oud. Hij is geboren op 14-06-1947 in Delft, zoon van Franciscus Maria Emons en Johanna Cornelia van de Bulk.
Notitie: Hij is meubelmaker van beroep.

Generatie 2 (ouders)
2 Hugo Julius Karel Serrij, geboren op 26-09-1885 in Amsterdam. Hij is overleden op 20-01-1941 in Rotterdam, 55 jaar oud.
Notitie: Hij was financieel journalist van beroep.
Hij trouwde (2), 54 jaar oud, op 03-07-1940 in Rotterdam met Bartha Wilhelmina Kools (1898-1982), 41 jaar oud.
Hij trouwde (1), 25 jaar oud, op 29-12-1910 in Rotterdam met de 29-jarige
3 Hendrika Susanna van de Rovaart, geboren op 14-03-1881 in Rotterdam. Zij is overleden op 04-09-1935 in Rotterdam, 54 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overlijdt aan de Heemraadsingel 270 b.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Hugo Ferdinand Karel Serrij, geboren op 09-03-1912 in Rotterdam (zie 1).
II. Louisa Rosina Hendrika Serrij, geboren op 05-08-1915 in Rotterdam. Zij is overleden op 26-06-2006 in Rotterdam, 90 jaar oud.
Notitie: Zij werd Loes genoemd.
Zij trouwde, 23 jaar oud, op 16-02-1939 in Rotterdam met Pieter Simon Koning, 27 jaar oud. Hij is geboren op 05-11-1911 in Rotterdam, zoon van Pieter Koning en Cornelia Vermeulen. Hij is overleden op 08-12-1956 in Rotterdam, 45 jaar oud.
Notitie: Hij was koopman in kettingen en tandwielen.

Generatie 3 (grootouders)
4 Ferdinand Karel Serrij, geboren op 06-10-1853 in Amsterdam. Hij is overleden op 21-05-1926 in Amsterdam, 72 jaar oud.
Notitie: Hij was commissionair/ makelaar van beroep.
Hij trouwde, 31 jaar oud, op 13-08-1885 in Amsterdam met de 24-jarige
5 Diederikje Bronmeijer, geboren op 10-09-1860 in Sneek. Zij is overleden op 12-12-1931 in Amsterdam, 71 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed aan de Singel 346.
Notitie: Zij was dienstbode van beroep.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Angelica Berenice Clara Serrij, geboren op 22-02-1881 in Amsterdam. Zij is overleden op 24-04-1929 in Amsterdam, 48 jaar oud. Zij bleef ongehuwd.
II. Erneste Ferdinand Gustaaf Serrij, geboren op 27-01-1883 in Amsterdam. Hij is overleden op 21-05-1926 in Loosdrecht, 43 jaar oud.
Notitie: Hij was spoorweg ambtenaar van beroep.
Hij bleef ongehuwd.
III. Hugo Julius Karel Serrij, geboren op 26-09-1885 in Amsterdam (zie 2).


6 Boudewijn van de Rovaart, geboren op 30-06-1838 in Middelharnis. Hij is overleden op 20-04-1902 in Rotterdam, 63 jaar oud [bron: Rt 1902 d021v akte nr. 2144].
Hij trouwde, 32 jaar oud, op 10-11-1870 in Rotterdam [bron: Kralingen 1870-028 akte no. 54] met de 28-jarige
7 Rosina Louisa Tieman, geboren op 05-03-1842 in Haarlem. Zij is overleden op 18-06-1922 in Rotterdam, 80 jaar oud [bron: Rt 1922 c101 akte no. 3231].

Kind uit dit huwelijk:

I. Hendrika Susanna van de Rovaart, geboren op 14-03-1881 in Rotterdam (zie 3).

Generatie 4 (overgrootouders)
8 Ferdinand Serrij, geboren op 03-09-1827 in Rotterdam.
Notitie bij de geboorte: Hij was N-H gedoopt.
Hij is overleden op 08-06-1886 in Amsterdam, 58 jaar oud.
Notitie: Hij was koopman/ commissionair/ winkelier.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 19-05-1853 in Amsterdam met de 21-jarige
9 Maria Elizabeth Reinhardt, geboren op 13-07-1831 in Amsterdam. Zij is overleden op 19-05-1906 in Amsterdam, 74 jaar oud.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Ferdinand Karel Serrij, geboren op 06-10-1853 in Amsterdam (zie 4).
II. Herman Serrij, geboren op 24-12-1854 in Amsterdam. Hij is overleden op 08-05-1927 in Rijswijk, 72 jaar oud.
Notitie: hij was commissionair in boter en kaas.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 04-11-1880 in Amsterdam met Wilhelmina Ida de Wilde, 26 jaar oud. Zij is geboren op 04-05-1854 in Amsterdam, dochter van Leonard de Wilde en Johanna Gozina Huberta van Everdingen. Zij is overleden op 23-12-1930 in s’ Gravenhage, 76 jaar oud.
III. Charles Alexander Serry, geboren op 08-03-1856 in Amsterdam. Hij is overleden op 23-05-1932 in Amsterdam, 76 jaar oud.
Notitie: Hij was tabakshandelaar en handelsreiziger.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 14-04-1881 in Amsterdam met Louise Theodora Quant, 22 jaar oud. Zij is geboren op 24-07-1858 in Londen, dochter van John Quant en Caroline Louisa Henriëtte Meijer. Zij is overleden op 09-07-1941 in Amsterdam, 82 jaar oud.
IV. Maria Elizabeth Jeanne Serrij, geboren op 06-07-1857 in Amsterdam. Zij is overleden op 15-02-1919 in Amsterdam, 61 jaar oud. Zij trouwde, 37 jaar oud, op 01-11-1894 in Leiden met Johan Georg Bels, 10 maanden oud. Hij is geboren op 05-09-1895 in Amsterdam, zoon van Jan Georg Bels en N.N.. Hij is overleden op 24-04-1941 in Amsterdam, 45 jaar oud.
V. Aletta Jacoba Serrij, geboren op 06-07-1861 in Amsterdam. Zij is overleden op 04-03-1928 in Amsterdam, 66 jaar oud. Zij:
(1) trouwde, 21 jaar oud, op 31-05-1883 in Amsterdam met Leonard Pieter Cornelis de Wilde, 25 jaar oud. De scheiding werd uitgesproken. Hij is geboren op 09-05-1858 in Amsterdam, zoon van Leonard de Wilde en Janna Gozina Huberta van Everdingen. Hij is overleden vóór 1898 in Amsterdam, ten hoogste 40 jaar oud.
Notitie: Hij was sigaren sorteerder van beroep.
(2) trouwde, 37 jaar oud, op 06-10-1898 in Amsterdam met Hije Evert Hinrichs, 52 jaar oud. Hij is geboren op 18-06-1846 in Rotterdam, zoon van Henrich Gieseberts Hinrichs en Klaziena Gerrits Meeuw. Hij is overleden omstreeks 1928 in ?, ongeveer 82 jaar oud.
Notitie: hij was koopman van beroep.
VI. van Ferdinand Serrij kind, levenloos geboren kind, geboren op 08-08-1865 in Amsterdam. Hij of zij bleef ongehuwd.
VII. Mathilde Henrietta Wilhelmina Serrij, geboren op 28-11-1866 in Amsterdam. Zij is overleden op 11-10-1897 in Salatiga ( Ned-Indë ), 30 jaar oud. Zij trouwde, 27 jaar oud, op 20-09-1894 in Leiden met Jacobus Johannes Henricus Hillebrant, 33 jaar oud, nadat zij op 06-09-1894 in Tjepiring bij Kendal ( Ned-Indië ) in ondertrouw zijn gegaan.
Notitie bij het huwelijk van Mathilde Henrietta Wilhelmina Serrij en Jacobus Johannes Henricus Hillebrant: Zij zijn met de handschoen gehuwd. Bruidegom woont in Tjepiring.
Hij is geboren op 18-04-1861 in Rotterdam, zoon van Johannes Hillebrant en Elizabeth Maria Roozeboom. Hij is overleden in ?.
VIII. van Ferdinand Serrij kind, levenloos geboren kind, geboren op 12-07-1869 in Amsterdam. Hij of zij bleef ongehuwd.
IX. van Ferdinand Serrij kind, levenloos geboren kind, geboren op 29-12-1870 in Amsterdam. Hij of zij bleef ongehuwd.


10 Cornelis Bronmeijer, geboren op 04-10-1818 in Sneek. Hij is overleden op 11-05-1872 in Sneek, 53 jaar oud.
Notitie: Hij was sjouwer van beroep.
Hij trouwde, 34 jaar oud, op 28-08-1853 in Sneek met de 24-jarige Clara Peters.
Notitie bij het huwelijk van Cornelis Bronmeijer en Clara Peters: Zij is hertrouwd met WijtzeTietes van der Zee op 21 oktober 1877.
11 Clara Peters, geboren op 27-05-1829 in De Rijp. Zij is overleden op 15-04-1904 in Haskerland, 74 jaar oud.
Notitie: Zij was weefster van beroep.

Kind uit dit huwelijk:

I. Diederikje Bronmeijer, geboren op 10-09-1860 in Sneek (zie 5).


12 Magchiel Goris (Gorus) van de Rovaart, geboren op 24-10-1812 in Middelharnis. Hij is overleden op 08-08-1892 in Rotterdam Kralingen, 79 jaar oud.
Notitie: Hij was schipper van Beroep.
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 26-10-1834 in Middelharnis met de 22-jarige
13 Jannetje Kom, geboren op 21-12-1811 in Middelharnis. Zij is overleden op 17-03-1895 in Rotterdam, 83 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Boudewijn van de Rovaart, geboren op 30-06-1838 in Middelharnis (zie 6).


14 Hendrik Tieman, geboren op 24-04-1797 in Oostzaan. Hij is overleden op 02-03-1843 in Haarlem, 45 jaar oud.
Notitie: Hij was sjouwer/ werkman van beroep.
Hij trouwde, 27 jaar oud, op 02-02-1825 in Haarlem met de 20-jarige
15 Susanna Koppen, geboren op 01-04-1804 in Haarlem. Zij is overleden op 26-10-1858 in Haarlem, 54 jaar oud.
Notitie: Zij was dienstbode van beroep.

Kind uit dit huwelijk:

I. Rosina Louisa Tieman, geboren op 05-03-1842 in Haarlem (zie 7).

Generatie 5 (betovergrootouders)
16 N.N..
Hij trouwde met
17 Aletta Johanna Serrij, geboren op 13-06-1798 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Geertrui Langerak getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren in de Heerestraat.
Zij is overleden op 15-02-1834 in Rotterdam, 35 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Ferdinand Serrij, geboren op 03-09-1827 in Rotterdam (zie 8).


18 Johann Wilhelm Reinhardt, geboren op 25-03-1798 in Amsterdam. Hij is gedoopt op 30-05-1804 in Amsterdam [bron: Doopreg.NL-SAA-23506890 DTB p206 nr 3]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Johann Wilhelm Reinhardt getuige. Hij is overleden op 16-11-1831 in Amsterdam, 33 jaar oud.
Notitie: Hij was tapper van beroep.
Hij trouwde, 27 jaar oud, op 27-07-1825 in Amsterdam met de 26-jarige
19 Johanna Jacoba Neuhoff, geboren op 07-05-1799 in Amsterdam. Zij is overleden op 29-04-1879 in Amsterdam, 79 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maria Elizabeth Reinhardt, geboren op 13-07-1831 in Amsterdam (zie 9).


20 Fopke Diederiks Bronmeijer, geboren op 27-02-1785 in Franeker. Hij is overleden op 17-03-1857 in Sneek, 72 jaar oud.
Notitie: Hij was meester schoenmaker van beroep.
Hij trouwde, 26 jaar oud, op 26-05-1811 in Franeker met de 29-jarige
21 Sijbregje C Stuivenberg of Stoffenberg, geboren op 21-12-1781 in IJlst. Zij is overleden op 05-04-1833 in Sneek, 51 jaar oud.
Notitie: Zij was dienstmaagd van beroep.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Bronmeijer, geboren op 04-10-1818 in Sneek (zie 10).


22 Christiaan Peters, geboren op 27-09-1804 in Nunspeet. Hij is overleden op 04-01-1873 in Sneek, 68 jaar oud.
Notitie: Hij was schoenmaker van beroep.
Hij trouwde, 24 jaar oud, op 02-11-1828 in De Rijp met de ongeveer 18-jarige
23 Trijntje Teel, geboren omstreeks 1810 in De Rijp. Zij is overleden op 04-01-1832 in Sneek, ongeveer 22 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Clara Peters, geboren op 27-05-1829 in De Rijp (zie 11).


24 Frans van de Rovaart, geboren op 09-12-1781 in Middelharnis. Hij is overleden op 15-02-1860 in Middelharnis, 78 jaar oud.
Notitie: Hij was hoefsmid van beroep.
Hij trouwde, 23 jaar oud, op 26-04-1805 in Middelharnis met de 22-jarige
25 Jannetje Slis, geboren op 14-09-1782 in Middelharnis. Zij is overleden op 12-04-1843 in Middelharnis, 60 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Magchiel Goris (Gorus) van de Rovaart, geboren op 24-10-1812 in Middelharnis (zie 12).


26 Boudewijn Kom, geboren in 1778 in ?. Hij is overleden op 16-10-1768 in Middelharnis, 9 of 10 jaar oud.
Hij trouwde, ten hoogste 29 jaar oud, vóór 1807 in Middelharnis met de ten hoogste 23-jarige
27 Elizabeth Buurveld, geboren in 1784 in Middelharnis. Zij is overleden op 17-04-1843 in Middelharnis, 58 of 59 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jannetje Kom, geboren op 21-12-1811 in Middelharnis (zie 13).


28 Hendrik Tieman, geboren op 07-02-1768 in Oostzaan. Hij is overleden op 15-05-1798 in Oostzaan, 30 jaar oud.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 10-11-1793 in Oostzaan met de 22 of 23-jarige
29 Louise van de Berg, geboren in 1770 in Amsterdam. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Hendrik Tieman, geboren op 24-04-1797 in Oostzaan (zie 14).


30 Jacobus Koppen, geboren op 19-01-1764 in Haarlem. Hij is gedoopt op 20-01-1764 in Haarlem. Hij is overleden op 03-10-1841 in Haarlem, 77 jaar oud.
Notitie: Hij was groentenverkoper van beroep.
Hij trouwde, 33 jaar oud, op 26-03-1797 in Haarlem met de 22-jarige
31 Josina Jonkhout, geboren op 13-12-1774 in Haarlem. Zij is gedoopt op 14-12-1774 in Haarlem. Zij is overleden op 20-02-1847 in Haarlem, 72 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Susanna Koppen, geboren op 01-04-1804 in Haarlem (zie 15).

Generatie 6 (oudouders)
34 Isaac Serrij, geboren op 06-03-1774 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jannetje Serrij getuige.
Notitie bij de geboorte: Hij werd geboren aan het Agter Klooster.
Hij is overleden op 09-05-1846 in Rotterdam, 72 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Hij overleed aan het Boerensteiger M 415.
Notitie: Hij was kantoorbediende/ boekhouder/ koetsier van beroep. Hij werd Jacob genoemd.
Notitie bij publiceren: Ten tijde van VT 1829 en 1839 woonden Isaac met de kinderen op het Boerensteiger 415.
Hij trouwde, 24 jaar oud, op 08-04-1798 in Rotterdam met de 21-jarige Sara Persoons.
Notitie bij het huwelijk van Isaac Serrij en Sara Persoons: Zij zijn Pro Deo gehuwd.
35 Sara Persoons, geboren op 24-09-1776 in Rotterdam. Zij is overleden op 12-05-1827 in Rotterdam, 50 jaar oud.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Aletta Johanna Serrij, geboren op 13-06-1798 in Rotterdam (zie 17).
II. Neeltje Serrij ( Cornelia ), geboren op 23-06-1800 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Hendrina Serrij getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op de Meend.
Zij is overleden op 13-10-1833 in Rotterdam, 33 jaar oud. Zij trouwde, 24 jaar oud, op 01-12-1824 in Rotterdam met Cornelis Krieger, 28 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Neeltje Serrij ( Cornelia ) en Cornelis Krieger: Na het overlijden van Neeltje is Cornelis opnieuw gehuwd met Elizabeth Catrina Sestrop.
Hij is geboren op 19-09-1796 in Rotterdam, zoon van Anthonie Krieger en Catharina Vuijk ( Vijgh? ). Hij is overleden in ?.
Notitie: Hij was Commies bij het Rijks Entrepot.
III. Johanna Cornelia Serrij, geboren op 05-11-1802 in Rotterdam. Zij is gedoopt op 21-11 (jaar onbekend) in Rotterdam [bron: Doop Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op de Slijkvaart.
Zij is overleden op 21-05-1879 in Rotterdam, 76 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed in de Verlaatstraat.
Notitie: Zij heeft voor het huwelijk met Nicolaas ook in Dordrecht gewoond.
Haar roepnaam was Antje.
Zij trouwde, 54 jaar oud, op 25-03-1857 in Rotterdam met Nicolaas Kouwenhoven, 51 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Johanna Cornelia Serrij en Nicolaas Kouwenhoven: Nicolaas was weduwnaar van Hendrina Adriana Boerveld en hij had 2 kinderen.
Hij is geboren op 21-11-1805 in Delft, zoon van Mathias Kouwenhoven en Gerarda van de Bergenhenegouwen. Hij is overleden op 26-08-1874 in Rotterdam, 68 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Hij overleed in de Verlaatstraat.
Notitie: Hij was barbier van beroep.
IV. Arnoldina Serrij, geboren op 06-11-1804 in Rotterdam. Zij is gedoopt op 25-11-1804 in Rotterdam In de Groote Kerk. [bron: Doop Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij de geboorte: Zij is geboren op de Slijkvaart.
Zij is overleden op 25-12-1807 in Rotterdam, 3 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed op de Botersloot H 332.
Zij bleef ongehuwd.
V. Isaac Serrij kind van ( geen naam ), geboren op 01-04-1807 in Rotterdam. Hij of zij is overleden op 07-04-1807 in Rotterdam, 6 dagen oud.
Notitie bij overlijden: De geboorte en het overlijden vond plaats op de Botersloot.
VI. Maria Hendrika Serrij, geboren op 01-04-1807 in Rotterdam. Zij is gedoopt op 23-04-1807 in Rotterdam [bron: Doop Geref. GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Sara Persoons getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd op de Botersloot geboren.
Zij is overleden op 09-01-1887 in Rotterdam, 79 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed op het Boerensteiger 2.
Notitie: Haar roepnaam was Mietje of Metje.
Zij bleef ongehuwd.
VII. Arnoldina Serrij, geboren op 13-05-1809 in Rotterdam. Zij is gedoopt op 25-05-1809 in Rotterdam [bron: Doop Geref. GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Hendrina Serrij getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op de Botersloot H 332.
Zij is overleden op 28-11-1811 in Rotterdam, 2 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed op de Vest K 457.
Zij bleef ongehuwd.
VIII. Catharina Louise Serrij, geboren op 13-12-1810 in Rotterdam. Zij is gedoopt op 25-12-1810 in Rotterdam [bron: Doop Geref. GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Neeltje Persoons getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op de Vest K 495.
Zij is overleden op 18-01-1891 in Rotterdam, 80 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed op het Steiger 2.
Notitie: Haar roepnaam was Cato.
Zij trouwde, 39 jaar oud, op 20-03-1850 in Rotterdam met Hermanus Minderop, 46 jaar oud. Hij is geboren op 29-09-1803 in Rotterdam, zoon van Jan Harmse Minderop en Grietje van de Wiel.
Notitie bij de geboorte: Hij was N-H gedoopt.
Hij is overleden op 14-09-1867 in Rotterdam, 63 jaar oud.
Notitie: Hij was notarisklerk van beroep.
IX. Margaretha Elizabeth Serrij, geboren op 01-11-1812 in Rotterdam. Zij is overleden op 13-11-1888 in Rotterdam, 76 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overleed in de Vondelstraat.
Notitie: Zij was naaister van beroep. Haar roepnaam was Bethje.
Zij trouwde, 25 jaar oud, op 29-11-1837 in Rotterdam met Charles Rene Ficq, 56 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Margaretha Elizabeth Serrij en Charles Rene Ficq: Hij was wed.r van Elizabeth Maria v. Baarle.
Hij is geboren op 27-02-1781 in Condé Nord-Libre ( Frankrijk ), zoon van Pierre Joseph Ficq en Rosalie Débonnet. Hij is overleden op 10-02-1866 in Delfshaven, 84 jaar oud.
Notitie: Hij was bierbrouwer van beroep.
X. Isaac Serrij kind van ( geen naam ), levenloos geboren kind, geboren op 26-10-1814 in Rotterdam.
XI. Isaac Serrij kind van ( geen naam ), levenloos geboren kind, geboren op 20-09-1816 in Rotterdam.


36 Johann Mathias Reinhardt, geboren in Neuwied ( Duitsland ). Hij is overleden op 04-01-1805 in Amsterdam.
Hij trouwde op 28-12-1798 in Amsterdam met de 42-jarige
37 Johanna Nuckel, geboren op 13-10-1756 in Amsterdam. Zij is overleden op 17-07-1828 in Amsterdam, 71 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Johann Wilhelm Reinhardt, geboren op 25-03-1798 in Amsterdam (zie 18).


38 Hendrik C Neuhoff, geboren in Blomberg. Hij is overleden op 04-12-1816 in Amsterdam.
Hij trouwde op 04-11-1784 in Amsterdam met de 22-jarige
39 Carolina te Boekhorst, geboren op 20-12-1761 in Amsterdam. Zij is overleden op 18-07-1840 in Amsterdam, 78 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Johanna Jacoba Neuhoff, geboren op 07-05-1799 in Amsterdam (zie 19).


40 Diederik Fopkes Bronmeijer.
Notitie: Hij was meester schoenmaker van beroep.
Hij trouwde op 26-04-1772 in Franeker met Wijtske Jans.
Notitie bij het huwelijk van Diederik Fopkes Bronmeijer en Wijtske Jans: Hij was eerder gehuwd met Antje Jurjans Cramerop 6 aug 1770?
41 Wijtske Jans.

Kind uit dit huwelijk:

I. Fopke Diederiks Bronmeijer, geboren op 27-02-1785 in Franeker (zie 20).


42 Cornelis Rijmers.
Notitie: Hij was scheepstimmerman van beroep.
Hij trouwde met
43 Marijke Lammerts Stoffenberg ( Stuivenberg ). Zij is overleden in Sneek.

Kind uit dit huwelijk:

I. Sijbregje C Stuivenberg of Stoffenberg, geboren op 21-12-1781 in IJlst (zie 21).


44 Jan W Peters, geboren omstreeks 1758 in Nunspeet. Hij is overleden op 20-05-1821 in Leerdam, ongeveer 63 jaar oud.
Hij begon een relatie met
45 Clara Nieuwenhuiijs, geboren omstreeks 1763 in Beekbergen. Zij is overleden vóór 1828 in Sneek, ten hoogste 65 jaar oud.

Kind uit deze relatie:

I. Christiaan Peters, geboren op 27-09-1804 in Nunspeet (zie 22).


46 Jan Jansz Teel, geboren omstreeks 1773 in De Rijp. Hij is overleden op 27-09-1837 in De Rijp, ongeveer 64 jaar oud.
Notitie: Hij was arbeider van beroep.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, op 19-06-1798 in De Rijp met de ongeveer 25-jarige Maartje Maartensdr Erg.
Notitie bij het huwelijk van Jan Jansz Teel en Maartje Maartensdr Erg: Zij was reeds weduwe ten tijde van dit huwelijk.
47 Maartje Maartensdr Erg, geboren omstreeks 1773 in De Rijp. Zij is overleden op 25-01-1827 in De Rijp, ongeveer 54 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Trijntje Teel, geboren omstreeks 1810 in De Rijp (zie 23).


48 Michiel Adriaansz van de Roovaart, geboren op 18-02-1753 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 21 jaar oud, op 17-07-1774 in Middelharnis met de 19 of 20-jarige
49 Francina van Duuren, geboren in 1754 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 25-12-1754 in Middelharnis. Zij is overleden in ?. Zij trouwde (2), 30 of 31 jaar oud, op 01-05-1785 in ? met Goris van Nieuwland.

Kind uit dit huwelijk:

I. Frans van de Rovaart, geboren op 09-12-1781 in Middelharnis (zie 24).


50 Johannes Jacobs Slis, geboren in 1746 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 09-01-1746 in Middelharnis. Hij is overleden op 19-11-1826 in Middelharnis, 79 of 80 jaar oud.
Hij trouwde, 28 of 29 jaar oud, op 26-05-1775 in Middelharnis met de 22 of 23-jarige
51 Arentje Orleans, geboren in 1752 in ?. Zij is overleden op 14-10-1826 in Middelharnis, 73 of 74 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jannetje Slis, geboren op 14-09-1782 in Middelharnis (zie 25).


52 Jan Kom, geboren op 26-06-1746 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 26-06-1746 in Middelharnis. Hij is overleden in 1784 in Middelharnis, 37 of 38 jaar oud.
Notitie: Jan Kom (1746-1784) en Jannetje Abeele (1746-1826)Ouders
Jan Bouwensz Kom is een zoon van Bouwen Willemsz Kom en Trijntje Arens Groffer(t). Bouwen (of Boudewijn) is op 24 juli 1707 in Middelharnis gedoopt. Het huwelijk tussen Bouwen en Trijnjte was op 17 februari 1734 in Sommelsdijk. Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren. Begin 1784 waren alleen Jan, gedoopt op 26 juni 1746, en Jacob, gedoopt 17 november 1748, nog in leven. Moeder Trijntje Arens was in 1784 ook niet meer in leven.
Jannetje Cornelisse Abeele is een dochter van Cornelis Pietersz Abeele en Magdalena Joostens Masteluijn. Zie bericht in het blogarchief van 3 november 2014. Jannetje is op 23 december 1746 gedoopt in Middelharnis.

Huwelijk en kinderen
Jan Kom en Jannetje Abeele trouwden op 21 april 1772 in Middelharnis. Ze waren allebei vijfentwintig jaar oud. Dochter Trijntje Jans Kom is gedoopt op 14 augustus 1774 en zoon Bouwen Jansz Kom op 25 december 1778. Een derde kind is jong overleden ( begraven 2 mei 1779).

Jan Kom, stuurman op de Prins van Orange 1782:
In 1782 was Jan Bouwen Kom stuurman van de gaffelvisschuit Prins van Orange. De boekhouder van deze schuit was Leendert van den Tol.
De schuit is op 22 februari 1782 verkocht aan de Compagnie Van der Jagt en Van der Gronden uit Oostende. Jan Kom is op 25 februari 1782 ingeschreven als poorter van Gent. Beide formaliteiten waren nodig om onder neutrale Zuid-Nederlandse vlag te kunnen varen tijdens de Vierde Engelse Oorlog.

De ramp met de gaffelschuit van Jan Bouwensz Kom in 1784:
In januari of begin februari 1784 is de gaffelschuit van Jan Kom, de Prins van Orange, met man en muis vergaan. Zie vorig bericht van 8 augustus 2014.
Jan Kom was 37 jaar en liet een vrouw en twee kinderen na. Ook zijn broer Jacob Kom behoorde tot de bemanning. Jacob Kom (1748-1784) was 35 jaar toen hij omkwam. Hij was ongehuwd.


Nabestaanden:
Bouwen Kom, de vader van de beide omgekomen vissers, was 74 jaar toen hij zich voor de situatie zag gesteld dat hij al zijn kinderen en zijn vrouw overleefd had en dat bovendien zijn beide kleinkinderen van negen en vijf hun vader hadden verloren.
Hij liet op 10 februari 1784 een testament opmaken. Tot voogden en executeurs benoemde hij Joost Cornelisz Abeele, de jongste broer van Jannetje en Jacob Gijsbertsz Visser. Bouwen bezat een aanzienlijk vermogen van 2.315 gulden en 9 stuivers. Jacob had 715 gulden en 5 stuivers. Jannetje Abeele zou 1/4 erven en de kinderen 3/4 inclusief het huis aan de Oostdijk.
- Jannetje Abeele was 37 jaar toen ze weduwe werd. Ze is op 26 maart 1786 hertrouwd met Herman Coenraadsz Koert (1746-1817), weduwnaar van Cornelia Jacobze Buurveld. Ze kregen samen een dochter die Klaartje heette, gedoopt 22 april 1787. Herman Koert was eveneens stuurman op een gaffelvisschuit. Jannetje Abeele is op 20 april 1826 overleden, ze was 79 jaar.
- Van Trijntje Jans Kom ontbreekt elk spoor na 1785.
- Bouwens Jansz Kom werd visser en later veerman. Hij trouwde op 26 april 1802 met Elisabeth Buurveld. Bouwen Kom is 89 jaar geworden, hij overleed op 16 oktober 1868 in Middelharnis.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 21-04-1772 in Middelharnis met de 25 of 26-jarige
53 Jannetje Cornelisse Abeele, geboren in 1746 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 23-12-1746 in Middelharnis. Zij is overleden op 20-04-1826 in ?, 79 of 80 jaar oud. Zij trouwde (2), 39 of 40 jaar oud, op 26-03-1786 in Middelharnis met Harman Koerts (1746-1817), 39 of 40 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Boudewijn Kom, geboren in 1778 in ? (zie 26).


54 Cornelis Janse Buurveld, geboren op 16-02-1738 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 16-02-1738 in Middelharnis. Hij is overleden op 16-08-1825 in Middelharnis, 87 jaar oud.
Hij trouwde, 30 jaar oud, op 24-05-1768 in Middelharnis met de 30-jarige
55 Hendrina Dubbeld, geboren op 08-01-1738 in Middelharnis. Zij is overleden op 31-12-1818 in Sommelsdijk, 80 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Elizabeth Buurveld, geboren in 1784 in Middelharnis (zie 27).


60 Reijnier Koppen, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde op 01-08-1756 in Haarlem met
61 Susanna Theunis, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jacobus Koppen, geboren op 19-01-1764 in Haarlem (zie 30).


62 Leendert Jonkhout, geboren op 03-12-1747 in Haarlem. Hij is gedoopt op 06-12-1747 in Haarlem. Hij is overleden op 17-12-1812 in Haarlem, 65 jaar oud.
Notitie: Hij was wever van beroep.
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 14-11-1770 in Haarlem met de 20-jarige
63 Bregje Vrink, geboren op 13-01-1750 in Haarlem. Zij is gedoopt op 14-01-1750 in Haarlem. Zij is overleden op 12-09-1825 in Haarlem, 75 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Josina Jonkhout, geboren op 13-12-1774 in Haarlem (zie 31).

Generatie 7 (oudgrootouders)
68 Jan Serrij, geboren op 21-02-1741 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jannetje Serrij getuige.
Notitie bij de geboorte: Hij werd geboren op het Agter Klooster.
Hij is overleden op 12-08-1808 in Rotterdam, 67 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Hij is overleden op de Rotte Q 67.
Notitie: Hij was kurkensnijder van beroep.
Hij trouwde (2), 45 jaar oud, op 26-01-1787 in Rotterdam met Angenita Nagtegaal (1764-1831), 22 jaar oud.
Hij trouwde (1), 24 jaar oud, op 11-02-1766 in Rotterdam met de 26-jarige Aletta van Essingh (zie 69 hieronder). (68) en (69) gingen op 06-10-1765 in Rotterdam in ondertrouw.
69 Aletta van Essingh, geboren op 26-04-1739 in Rotterdam. Zij is overleden vóór 1787 in Rotterdam, ten hoogste 48 jaar oud.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Johannes Serrij, geboren op 26-05-1767 in Rotterdam. Hij is gedoopt op 31-05-1767 in Rotterdam [bron: Doop Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij de geboorte: Hij is geboren aan het Agter Klooster in de Vijversteeg..
Hij is overleden op 11-12-1840 in Rotterdam, 73 jaar oud.
Notitie: Hij was arbeider/timmerman van beroep.
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 08-12-1789 in Rotterdam met Geertrui Langerak, ongeveer 23 jaar oud, nadat zij op 22-11-1789 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan [bron: Trouw geref. DTB Rt]. Het huwelijk werd ontbonden op 22-11-1789 in Rotterdam.
Notitie bij het huwelijk van Johannes Serrij en Geertrui Langerak: Ten tijde van het huwelijk woonde Johannes in de Bagijnestraat en Geertrui op de Goudscheweg.
Zij is geboren omstreeks 1766 in Rotterdam. Zij is overleden op 10-10-1824 in Rotterdam, ongeveer 58 jaar oud.
II. Hendrina Serrij, geboren op 03-01-1770 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Marietje Verdonk getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij is geboren in de Houttuijn.
Zij is overleden op 19-12-1847 in Rotterdam, 77 jaar oud.
Notitie bij publiceren: Tijden VT 1829 woonde Hendrina aan de Hoogstraat 213.
Zij trouwde, 26 jaar oud, op 08-05-1796 in Rotterdam met Daniël van ’t Hooft, 26 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Hendrina Serrij en Daniël van ’t Hooft: Zij zijn Pro Deo gehuwd.
Hij is geboren op 01-04-1770 in Rotterdam, zoon van Daniël van ’t Hooft en Willemina Cornelia Kramp ( Cram ). Hij is overleden op 29-06-1826 in Rotterdam, 56 jaar oud.
Notitie: Zijn roepnaam was Cornelis. Hij was blikslager van beroep.
III. Jacoba Serrij, geboren op 18-10-1772 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jannetje Serrij getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op het Agter Klooster.
Zij is overleden op 26-12-1772 in Rotterdam, 2 maanden oud. Zij bleef ongehuwd.
IV. Isaac Serrij, geboren op 06-03-1774 in Rotterdam (zie 34).
V. Helena Serrij, geboren op 07-04-1776 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Helena van de Palm getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren op het Agter Klooster.
Zij is overleden op 23-06-1830 in Rotterdam, 54 jaar oud [bron: Rt 1830 a204v akte nr. 1217].
Notitie bij publiceren: Tijdens VT 1829 woonde Lena als weduwe met haar kinderen in de Hanegang 336. Zij was toen fruitverkoopster.
Zij trouwde, 21 jaar oud, op 01-10-1797 in Rotterdam [bron: Stadstrouw DTB Rotterdam] met Pieter Momberg, 20 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Helena Serrij en Pieter Momberg: Zij zijn Pro Deo gehuwd. Beide echtelieden woonden aan de Stinksloot.
Hij is geboren op 09-03-1777 in Rotterdam, zoon van Arnoldus Christiaan Momberg en Adriana de Munnik.
Notitie bij de geboorte: Hij werd geboren in de Vogelzang.
Hij is overleden op 14-03-1829 in Rotterdam, 52 jaar oud.


70 Arnoldus Persoons, geboren op 05-07-1744 in Rotterdam. Hij is overleden op 11-01-1782 in Rotterdam, 37 jaar oud.
Hij trouwde, 30 jaar oud, op 14-03-1775 in Rotterdam met de 22-jarige Alida Mooijman. (70) en (71) gingen op 26-02-1775 in Rotterdam in ondertrouw.
71 Alida Mooijman, geboren op 04-03-1753 in Rotterdam [bron: DTB Remonstrants GA Rotterdam]. Zij is gedoopt op 04-03-1753 in Rotterdam [bron: DTB Rt remonstrants]. Zij is overleden op 03-06-1812 in Rotterdam, 59 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Sara Persoons, geboren op 24-09-1776 in Rotterdam (zie 35).


74 Jurriaan Nuckel, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
75 Jannige Ankersmith, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Johanna Nuckel, geboren op 13-10-1756 in Amsterdam (zie 37).


78 Willem te Boekhorst, geboren in 1743 in ?. Hij is overleden in ?.
Notitie: Hij was varensman.
Hij trouwde met
79 Elisabeth Beloonius, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Carolina te Boekhorst, geboren op 20-12-1761 in Amsterdam (zie 39).


92 Jan Teel, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
93 Trijntje Olij.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan Jansz Teel, geboren omstreeks 1773 in De Rijp (zie 46).


94 Maarten Erg.
Hij trouwde met
95 Trijntje van den Berg.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maartje Maartensdr Erg, geboren omstreeks 1773 in De Rijp (zie 47).


96 Adriaan van de Roovaart, geboren op 13-08-1724 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 25 jaar oud, op 02-11-1749 in Middelharnis met de 22 of 23-jarige
97 Cornelia Jacobs Visser, geboren in 1726 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 21-03-1726 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Michiel Adriaansz van de Roovaart, geboren op 18-02-1753 in Middelharnis (zie 48).


98 Frans van Duuren, geboren in 1726 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 29-09-1726 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 24 of 25 jaar oud, op 12-08-1751 in ? met de 37 of 38-jarige
99 Lijntje Buurman, geboren in 1713 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 17-04-1713 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Francina van Duuren, geboren in 1754 in Middelharnis (zie 49).


100 Jacob Cornelisz Slis, geboren in 1709 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 27-10-1709 in Middelharnis. Hij is overleden in 1778 in Middelharnis, 68 of 69 jaar oud. Hij is begraven op 11-02-1778 in Middelharnis. Hij trouwde (2), 68 of 69 jaar oud, op 08-06-1778 in Den Bommel met Johannis van Weel (1712-1784), 65 of 66 jaar oud.
Hij trouwde (1), 26 of 27 jaar oud, op 12-02-1736 in Den Bommel met de 19 of 20-jarige
101 Neeltje Mosselman, geboren in 1716 in Den Bommel. Zij is gedoopt op 29-03-1716 in Den Bommel. Zij is overleden in 1793 in Den Bommel, 76 of 77 jaar oud. Zij is begraven op 16-05-1793 in Den Bommel.

Kind uit dit huwelijk:

I. Johannes Jacobs Slis, geboren in 1746 in Middelharnis (zie 50).


102 Jan Orleans, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde omstreeks 1752 in ? met
103 Jacomijntje Sneeuwbal, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Arentje Orleans, geboren in 1752 in ? (zie 51).


104 Bouwen Willemsz Kom, geboren in 1707 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 24-07-1707 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 26 of 27 jaar oud, op 17-02-1734 in Sommelsdijk met de ongeveer 14-jarige
105 Trijntje Arens Groffert, geboren omstreeks 1720 in ?. Zij is overleden vóór 1784 in ?, ten hoogste 64 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan Kom, geboren op 26-06-1746 in Middelharnis (zie 52).


106 Cornelis Pietersz Abeele, geboren in 1715 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 08-12-1715 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 22 of 23 jaar oud, op 09-04-1738 in Middelharnis met de 21 of 22-jarige
107 Magdalena Joostens Masdeluijn, geboren in 1716 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 09-08-1716 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jannetje Cornelisse Abeele, geboren in 1746 in Middelharnis (zie 53).


108 Jan Buurvelt, geboren in 1709 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 17-03-1709 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 21 of 22 jaar oud, op 26-12-1731 in Middelharnis met de ongeveer 21-jarige
109 Lena Lesuur, geboren omstreeks 1710 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Janse Buurveld, geboren op 16-02-1738 in Middelharnis (zie 54).


124 Hermanus Jonkhout, geboren op 06-02-1724 in Haarlem. Hij is overleden op 07-07-1794 in Haarlem, 70 jaar oud.
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 22-01-1747 in Haarlem met
125 Trijntje Lotman, geboren in ?. Zij is overleden op 16-04-1781 in Haarlem.

Kind uit dit huwelijk:

I. Leendert Jonkhout, geboren op 03-12-1747 in Haarlem (zie 62).


126 Jan Vrink, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Notitie: Notities behorende bij Jan Vrink
bij huwelijk in 1734: weduwnaar, van Haarlem 301, p. 30
waarschijnlijk eerder getrowud met Judith Hendriks (j.d. van Haarlem), OT 14-9-1732, huwelijk: 28-9-1732301, p. 30
Hij trouwde op 27-06-1734 in Haarlem met
127 Antje Cornelis, geboren in Hillegom. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Bregje Vrink, geboren op 13-01-1750 in Haarlem (zie 63).

Generatie 8 (oudovergrootouders)
136 Johannis Jansz Sourij, geboren op 03-09-1713 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind waren de volgende getuigen aanwezig: Geertrui Dirks getuige en Maerte Cornelisse de Graef getuige.
Notitie bij de geboorte: Bij zijn geboorte woonde men aan het Agter Klooster.
Hij is overleden op 11-03-1768 in Kaapstad ( Zuid - Afrika ), 54 jaar oud.
Notitie: Hij was smidsknecht van beroep.
Hij trouwde, 19 jaar oud, op 25-05-1733 in Rotterdam met de ongeveer 18-jarige Jacoba Sombart. (136) en (137) gingen op 10-05-1733 in Rotterdam in ondertrouw.
Notitie bij het huwelijk van Johannis Jansz Sourij en Jacoba Sombart: Ten tijde van het huwelijk woonden beide aan het Agter Klooster.
137 Jacoba Sombart, geboren omstreeks 1715 in Rotterdam. Zij is overleden op 09-04-1777 in Rotterdam, ongeveer 62 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Bij haar overlijden woonde zij aan het Agter Klooster.
Notitie: Haar roepnaam was Koba.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Neeltje Sourij, geboren op 24-03-1734 in Rotterdam. Zij is overleden in Rotterdam. Zij bleef ongehuwd.
II. Izaak Sourij, geboren op 02-09-1736 in Rotterdam. Hij is overleden op 12-01-1738 in Rotterdam, 1 jaar oud. Hij bleef ongehuwd.
III. Jan Sourij, geboren op 02-09-1736 in Rotterdam. Hij is overleden op 14-01-1740 in Rotterdam, 3 jaar oud. Hij bleef ongehuwd.
IV. Magdalena Sourij, geboren op 30-11-1738 in Rotterdam.
Notitie bij de geboorte: Zij werd geboren in de Goudcschewagenstraat.
Zij is overleden op 26-10-1771 in Rotterdam, 32 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij overlijd op het Agter Klooster.
Zij trouwde, 21 jaar oud, op 13-05-1760 in Rotterdam met Arij Been, nadat zij op 27-04-1760 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan.
Notitie bij het huwelijk van Magdalena Sourij en Arij Been: Magdalena woonde op het Agter Klooster en Arie in de Schrijnwerkersteeg.
Hij is geboren in ?, zoon van Been en N.N.. Hij is overleden in ?.
V. Jan Serrij, geboren op 21-02-1741 in Rotterdam (zie 68).
VI. Frans Sourij, geboren op 15-01-1743 in Rotterdam. Hij is overleden op 15-03-1744 in Rotterdam, 1 jaar oud. Hij bleef ongehuwd.
VII. Frans Sourij, geboren op 27-04-1745 in Rotterdam.
Notitie bij de geboorte: Hij werd geboren aan het Agter Klooster.
Hij is overleden op 30-09-1798 in Rotterdam, 53 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Hij overlijdt in de Gietersteegh.
Hij:
(1) trouwde, 21 jaar oud, op 28-10-1766 in Rotterdam met Maria Verdonk, 26 jaar oud. Het huwelijk werd ontbonden op 12-10-1766 in Rotterdam. Zij is geboren op 06-12-1739 in Rotterdam, dochter van Hermanus Verdonk en Marietie Muurmans. Zij is overleden op 12-10-1778 in Rotterdam, 38 jaar oud.
(2) trouwde, 33 jaar oud, op 09-03-1779 in Rotterdam met Trijntje van Essingh, 43 jaar oud. Zij is geboren op 06-11-1735 in Delfshaven, dochter van Aalbrecht Willemsz van Essingh en Hendrina Storm. Zij is overleden op 12-04-1812 in Rotterdam, 76 jaar oud [bron: Rt 1812 a363v].
Notitie bij overlijden: Zij was eerder weduwe van Hendrik Nieuwenhuijzen.
VIII. Izaak Sourij, geboren op 16-07-1747 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jannetie Serrij Getuige.
Notitie bij de geboorte: Hij is geboren aan het Agter Klooster.
Hij is overleden op 17-03-1801 in Rotterdam, 53 jaar oud. Hij trouwde, 28 jaar oud, op 27-05-1776 in Rotterdam met Barendina van Eek ( Eijk, Eijck, Eck ), 30 jaar oud.
Notitie bij het huwelijk van Izaak Sourij en Barendina van Eek ( Eijk , Eijck, Eck ): Zij overlijdt aan het Agter Klooster.
Zij is geboren op 06-03-1746 in Rotterdam, dochter van Jan van Eek ( Eijk, Eijck, Eck ) en Maria van Loendersloot. Zij is overleden op 28-07-1801 in Rotterdam, 55 jaar oud.
IX. Jannetje Sourij, geboren op 14-06-1750 in Rotterdam. Zij is overleden omstreeks 1781 in Rotterdam, ongeveer 31 jaar oud. Zij trouwde, 21 jaar oud, op 08-06-1772 in Rotterdam met Johannes van Aken. Hij is geboren in Gorinchem. Hij is overleden in ?.
X. Neeltje Sourij, geboren op 12-04-1753 in Rotterdam. Zij is overleden op 29-05-1754 in Rotterdam, 1 jaar oud. Zij bleef ongehuwd.


138 Aalbrecht Willemsz van Essingh, geboren omstreeks 1710 in Delfshaven. Hij is overleden op 26-12-1741 in Delfshaven, ongeveer 31 jaar oud.
Hij trouwde, ongeveer 23 jaar oud, op 27-09-1733 in Delfshaven met de ongeveer 23-jarige Hendrina Storm. (138) en (139) gingen op 13-09-1733 in Delfshaven in ondertrouw.
Notitie bij het huwelijk van Aalbrecht Willemsz van Essingh en Hendrina Storm: Zij was al weduwe en hij al weduwnaar bij het huwelijk.
Na het overlijden van Aalbrecht trouwt Hendrina op 30 aug 1748 met Claas Theunisse Kreijsman.

139 Hendrina Storm, geboren omstreeks 1710 in Delfshaven. Zij is overleden op 15-07-1757 in Delfshaven, ongeveer 47 jaar oud [bron: Delf Begraven gaarder].

Kind uit dit huwelijk:

I. Aletta van Essingh, geboren op 26-04-1739 in Rotterdam (zie 69).


140 Huibert Hendrikse Persoons, geboren op 10-10-1713 in Rotterdam. Hij is overleden na 1748 in Rotterdam, minstens 35 jaar oud.
Hij trouwde, 24 jaar oud, op 26-05-1738 in Rotterdam [bron: DTB Rt Trouw Geref] met de 16-jarige Sara Aarnouts van den Bosch. (140) en (141) gingen op 11-05-1738 in Rotterdam in ondertrouw.
Notitie bij het huwelijk van Huibert Hendrikse Persoons en Sara Aarnouts van den Bosch: Hij is geboren in de Lange Lijnstraat.
141 Sara Aarnouts van den Bosch, geboren op 16-04-1722 in Rotterdam. Zij is overleden op 12-08-1773 in Rotterdam, 51 jaar oud. Zij is begraven [bron: DTB Begraven Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Zij overlijdt op het Agter Klooster hoek Gietersteegh

Kind uit dit huwelijk:

I. Arnoldus Persoons, geboren op 05-07-1744 in Rotterdam (zie 70).


142 Kornelis Mooijman, geboren vóór 04-1720 in Rotterdam. Hij is overleden op 04-04-1795 in Catshoek onder Blommensteijn., minstens 75 jaar oud [bron: DTB Cool Begraven gaarder].
Hij trouwde, minstens 20 jaar oud, op 01-11-1740 in Rotterdam [bron: DTB Trouw Geref.] met de 21-jarige Maria Erkelens. (142) en (143) gingen op 16-10-1740 in Rotterdam in ondertrouw.
Notitie bij het huwelijk van Kornelis Mooijman en Maria Erkelens: Hij is op 3 feb 1782 hertrouwd met Cornelia van Noordwijk.
143 Maria Erkelens, geboren op 25-12-1718 in Rotterdam [bron: DTB Rt Doop Geref.]. Zij is overleden op 17-08-1780 in Rotterdam, 61 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Alida Mooijman, geboren op 04-03-1753 in Rotterdam (zie 71).


192 Michiel van de Roovaart, geboren op 16-11-1692 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 26 jaar oud, op 06-04-1719 in Stad aan ’t Haringvliet met de 22-jarige
193 Marie Adriaansdr van den Houten, geboren op 31-01-1697 in Dirksland. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Adriaan van de Roovaart, geboren op 13-08-1724 in Middelharnis (zie 96).


194 Jacob Visser, geboren vóór 1706 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde vóór 21-03-1726 in Middelharnis met de ten hoogste 20-jarige
195 Louisa Meijers, geboren in 1706 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelia Jacobs Visser, geboren in 1726 in Middelharnis (zie 97).


196 Frans van Duuren, geboren in 1687 in Sommelsdijk. Hij is gedoopt op 22-01-1687 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 31 of 32 jaar oud, op 03-09-1719 in Middelharnis met de 22 of 23-jarige
197 Aagje Wafelbakker, geboren in 1696 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 26-12-1696 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Frans van Duuren, geboren in 1726 in Middelharnis (zie 98).


198 Hendrik Buurman, geboren omstreeks 1682 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ten hoogste 31 jaar oud, vóór 1713 in ? met de ten hoogste 23-jarige
199 Leentje N.n., geboren omstreeks 1690 in ?. Zij is overleden in 1729 in Middelharnis, ongeveer 39 jaar oud. Zij is begraven op 09-07-1729 in Middelharnis.

Kind uit dit huwelijk:

I. Lijntje Buurman, geboren in 1713 in Middelharnis (zie 99).


200 Cornelis Slis, geboren in 1662 in Nieuwe Tonge. Hij is gedoopt op 08-01-1662 in Nieuwe Tonge. Hij is overleden op 16-05-1718 in Middelharnis, 55 of 56 jaar oud.
Hij trouwde, 37 of 38 jaar oud, op 11-07-1700 in Middelharnis met de 27-jarige
201 Maria Wouters Kromdijk, geboren op 07-10-1672 in Nieuwe Tonge. Zij is gedoopt op 09-10-1672 in Nieuwe Tonge. Zij is overleden in 1748 in Middelharnis, 75 of 76 jaar oud. Zij is begraven op 31-01-1748 in Middelharnis.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jacob Cornelisz Slis, geboren in 1709 in Middelharnis (zie 100).


202 Iman Leendertsz Mosselman, geboren in 1676 in Den Bommel. Hij is gedoopt op 10-12-1676 in Den Bommel. Hij is overleden in 1748 in Den Bommel, 71 of 72 jaar oud. Hij is begraven op 16-12-1748 in Den Bommel.
Hij trouwde, 26 of 27 jaar oud, in 04-1703 in Den Bommel met de 20 of 21-jarige
203 Maatje Jacobs Croon, geboren in 1682 in Heenvliet. Zij is gedoopt op 19-04-1682 in Heenvliet. Zij is overleden in 1759 in Den Bommel, 76 of 77 jaar oud. Zij is begraven op 14-11-1759 in Den Bommel.

Kind uit dit huwelijk:

I. Neeltje Mosselman, geboren in 1716 in Den Bommel (zie 101).


210 Adrianus Jacobsz Groffert, geboren in 1682 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 30-08-1682 in Middelharnis. Hij is overleden in ?. Hij trouwde (2), 52 of 53 jaar oud, op 21-03-1735 in Sommelsdijk met Maria Arendsdr de Jong.
Hij trouwde (1) met
211 Neeltje Ruijghaver, geboren in Sommelsdijk. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Trijntje Arens Groffert, geboren omstreeks 1720 in ? (zie 105).


212 Pieter Jansz Abeele, geboren in 1690 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 17-09-1690 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 19 of 20 jaar oud, op 18-04-1710 in Middelharnis met de 17 of 18-jarige
213 Anna Cornelisdr Smeerdijk, geboren in 1692 in Heenvliet. Zij is gedoopt op 09-03-1692 in Heenvliet. Zij is overleden in 1753 in Middelharnis, 60 of 61 jaar oud. Zij is begraven op 08-11-1753 in Middelharnis.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Pietersz Abeele, geboren in 1715 in Middelharnis (zie 106).


214 Joost Masdeluijn, geboren in 1690 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 09-07-1690 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 19 of 20 jaar oud, op 01-10-1710 in Middelharnis met de ongeveer 20-jarige
215 Lijsbeth Rijke, geboren omstreeks 1690 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Magdalena Joostens Masdeluijn, geboren in 1716 in Middelharnis (zie 107).


216 Cornelis Buurvelt, geboren in 1680 in Sommelsdijk. Hij is gedoopt op 15-09-1680 in Sommelsdijk. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 20 of 21 jaar oud, op 10-04-1701 in Middelharnis met de ongeveer 23-jarige
217 Saartje Otten, geboren omstreeks 1678 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan Buurvelt, geboren in 1709 in Middelharnis (zie 108).


218 Teunis Le Jour, geboren omstreeks 1685 in ?. Hij is overleden vóór 1703 in ?, ten hoogste 18 jaar oud.
Hij trouwde, ten hoogste 18 jaar oud, vóór 1703 in ? met de ten hoogste 23-jarige
219 Annetje Koning, geboren omstreeks 1680 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Lena Lesuur, geboren omstreeks 1710 in ? (zie 109).


248 Izaak Harmans Jonkhout, geboren op 22-03-1684 in Amsterdam. Hij is overleden op 16-03-1749 in Haarlem, 64 jaar oud.
Hij trouwde, 24 jaar oud, op 27-05-1708 in Haarlem met de 23-jarige
249 Josijntje Michiels, geboren op 18-03-1685 in Haarlem. Zij is overleden op 24-12-1734 in Haarlem, 49 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Hermanus Jonkhout, geboren op 06-02-1724 in Haarlem (zie 124).

Generatie 9 (oudbetovergrootouders)
272 Jan Jansz Soury, geboren op 07-11-1679 in Rotterdam. Hij is overleden op 10-10-1719 in Rotterdam, 39 jaar oud.
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 23-05-1702 in Rotterdam met de ongeveer 22-jarige
273 Neeltje Jans Post, geboren omstreeks 1680 in ?. Zij is overleden op 17-09-1746 in Rotterdam, ongeveer 66 jaar oud.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Susanna Soury, geboren op 21-01-1703 in Rotterdam. Zij is overleden in 1704 in Rotterdam, 0 of 1 jaar oud. Zij bleef ongehuwd.
II. Susanna Soury, geboren op 21-02-1704 in Rotterdam. Zij is overleden in ?. Zij bleef ongehuwd.
III. Jannetje Soury, geboren op 03-11-1705 in Rotterdam. Zij is overleden op 24-12-1751 in Rotterdam, 46 jaar oud. Zij trouwde, 21 jaar oud, op 13-05-1727 in Rotterdam met Jan Dirksz Francy. Hij is geboren in Woudrichem. Hij is overleden op 01-09-1787 in Rotterdam.
IV. Neeltje Soury, geboren op 02-10-1707 in Rotterdam. Zij is overleden op 08-08-1712 in Rotterdam, 4 jaar oud. Zij bleef ongehuwd.
V. Johanna Soury, geboren op 12-06-1710 in Rotterdam. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jannetje Willems getuige.
Notitie bij de geboorte: Zij is geboren in de Gietersteegh.
Zij is overleden in ?. Zij bleef ongehuwd.
VI. Johannis Jansz Sourij, geboren op 03-09-1713 in Rotterdam (zie 136).


274 Isaac Sombart, geboren in ?. Hij is overleden op 21-03-1785 in Rotterdam. Hij trouwde (2) met Anna Houwaart (1731-1786).
Hij trouwde (1) met
275 Weijntie Both, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jacoba Sombart, geboren omstreeks 1715 in Rotterdam (zie 137).


280 Heijndrick Huijberse Persoons, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
281 Engeltie Cornelis Bastiaense, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Huibert Hendrikse Persoons, geboren op 10-10-1713 in Rotterdam (zie 140).


282 Matthijs van den Bos, geboren op 14-10-1696 in Rotterdam [bron: DTB doop geref.]. Hij is overleden op 05-09-1739 in Rotterdam, 42 jaar oud [bron: DTB Begraven Rotterdam].
Hij trouwde, 22 jaar oud, op 26-09-1719 in Rotterdam [bron: DTB Tr geref.] met Maartje van der Poel. (282) en (283) gingen op 17-09-1719 in Rotterdam in ondertrouw.
Notitie bij het huwelijk van Matthijs van den Bos en Maartje van der Poel: Zij trouwt na het overlijden van Mathijsn met Pieter Bronswijk uit Hamburg op 9 jul1743.
283 Maartje van der Poel, geboren in Rotterdam. Zij is overleden op 20-04-1781 in Rotterdam.

Kind uit dit huwelijk:

I. Sara Aarnouts van den Bosch, geboren op 16-04-1722 in Rotterdam (zie 141).


286 Lambert Erkelens, geboren in ?. Hij is overleden op 12-06-1770 in Rotterdam [bron: DTB Begraven Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Manhuijs Hoogstraat.
Hij trouwde met
287 Hillegont van der Heide, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maria Erkelens, geboren op 25-12-1718 in Rotterdam (zie 143).


384 Jan van de Roovaart, geboren omstreeks 1662 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, op 12-10-1687 in Middelharnis met
385 Jannetje van de Schoor, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Michiel van de Roovaart, geboren op 16-11-1692 in Middelharnis (zie 192).


386 Adrianus van den Houten, geboren omstreeks 1670 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 27 jaar oud, op 31-01-1697 in ? met de ongeveer 22-jarige
387 Johanna Maria van Woelen, geboren omstreeks 1675 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Marie Adriaansdr van den Houten, geboren op 31-01-1697 in Dirksland (zie 193).


392 Frans van Duuren, geboren omstreeks 1660 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ten hoogste 27 jaar oud, vóór 1687 in ? met de ten hoogste 22-jarige
393 Elizabeth de Korte, geboren omstreeks 1665 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Frans van Duuren, geboren in 1687 in Sommelsdijk (zie 196).


394 Jan Wafelbakker, geboren omstreeks 1650 in ?. Hij is overleden in ?. Hij is weduwnaar van Elizabeth Ridder, met wie hij trouwde (1), ongeveer 38 jaar oud, op 14-09-1688 in Middelharnis.
Hij trouwde (2), ongeveer 43 jaar oud, op 20-03-1693 in Middelharnis met de ongeveer 23-jarige
395 Jannetje N.n., geboren omstreeks 1670 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Aagje Wafelbakker, geboren in 1696 in Middelharnis (zie 197).


396 Herman Buurman, geboren omstreeks 1656 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, op 25-07-1681 in Middelharnis met de 25 of 26-jarige
397 Aaltje van Eck, geboren in 1655 in ?. Zij is gedoopt op 17-05-1655 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Hendrik Buurman, geboren omstreeks 1682 in Middelharnis (zie 198).


402 Wouter Kromdijk, geboren in 1644 in Nieuwe Tonge. Hij is gedoopt op 25-04-1644 in Nieuwe Tonge. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 29 of 30 jaar oud, op 01-07-1674 in Ooltgensplaat met de minstens 20-jarige
403 Teuntje van der Waal, geboren vóór 1654 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maria Wouters Kromdijk, geboren op 07-10-1672 in Nieuwe Tonge (zie 201).


424 Jan Abeele, geboren in 1660 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 01-02-1660 in Middelharnis. Hij is overleden in ?. Hij trouwde (2), 44 of 45 jaar oud, op 10-05-1705 in Middelharnis met Neeltje Willems.
Hij trouwde (1), 22 of 23 jaar oud, op 10-05-1683 in Middelharnis met de 20 of 21-jarige
425 Maatje Leendertsdr Koutijzer, geboren in 1662 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 02-07-1662 in Middelharnis. Zij is overleden op 27-07-1704 in Middelharnis, 41 of 42 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Pieter Jansz Abeele, geboren in 1690 in Middelharnis (zie 212).


426 Cornelis Jobsz van Smeerdijk, geboren in ?. Hij is gedoopt op 03-10-1666 in Stad aan ’t Haringvliet. Hij is overleden op 26-09-1694 in ?, 27 jaar oud.
Hij trouwde, 20 jaar oud, op 14-09-1687 in Heenvliet met
427 Margrietje Templaer ( s ), geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Anna Cornelisdr Smeerdijk, geboren in 1692 in Heenvliet (zie 213).


428 Pieter Masdeluijn, geboren in 1661 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 06-06-1661 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, 22 of 23 jaar oud, op 09-04-1684 in Middelharnis met de ongeveer 20-jarige
429 Magdalena Kom, geboren omstreeks 1664 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Joost Masdeluijn, geboren in 1690 in Middelharnis (zie 214).


430 Jan Rijke, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
431 Klaasje Klaasen, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Lijsbeth Rijke, geboren omstreeks 1690 in Middelharnis (zie 215).


432 Ary Buurvelt, geboren omstreeks 1650 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 26 jaar oud, op 03-04-1676 in Sommelsdijk met de 21 of 22-jarige
433 Geertje Cooman, geboren in 1654 in ?. Zij is overleden in 1691 in ?, 36 of 37 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Buurvelt, geboren in 1680 in Sommelsdijk (zie 216).

Generatie 10 (stamouders)
544 Johannes Arijansz Soury, geboren op 27-11-1646 in Rotterdam. Hij is overleden op 13-03-1708 in Rotterdam, 61 jaar oud [bron: DTB Geref. GA Rotterdam]. Hij is begraven op 13-03-1708 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Jan woonde ten tijde van zijn overlijden in de Schrijnwerkersteeg.
Hij trouwde, 28 jaar oud, op 10-02-1675 in Rotterdam met de 20-jarige Susanna Jans van ’t Hof. (544) en (545) gingen op 27-01-1675 in Rotterdam in ondertrouw [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij het huwelijk van Johannes Arijansz Soury en Susanna Jans van ’t Hof: Ten tijde van het huwelijk woonde zij op de Schiedamschedijk en hij in de Lange Lijnstraat.
545 Susanna Jans van ’t Hof, geboren op 01-01-1655 in Rotterdam.
Notitie bij de geboorte: De geboorte datum is niet te traceren.
Zij is overleden op 26-04-1732 in Rotterdam, 77 jaar oud. Zij is begraven op 26-04-1732 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij overlijden: In 1732 woonde zij op de Botersloot bij de Wildezeesteeg.
Zij is begraven op het Westerkerkhof bij de Waalse kerk.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Jannetje Soury. Zij is gedoopt op 15-10-1675 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind waren de volgende getuigen aanwezig: Geertie Winants getuige en Jannetien Ariens getuige. Zij is overleden, 70 jaar oud. Zij is begraven op 09-04-1746 in Hillegersberg [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Zij woonden op de Dijk over de Jan Slijpesteeg.
Zij trouwde, minstens 1675 jaar oud, vóór 1 v.Chr. in Rotterdam met Willem Engels. Hij is geboren in n.b.. Hij is overleden op 02-11-1734 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Willem Engels werd begraven op het Zuiderkerkhof.
II. Arijan Jansz Soury. Hij is gedoopt op 01-01-1677 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam]. Hij is overleden, 51 jaar oud. Hij is begraven op 01-01-1728 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie: Hij werd Arij genoemd.
Notitie bij publiceren: Arij is op 10 jan 1712 als onderkuiper aangemonsterd bij de V.O.C. Hij vertrekt met het schip de "Standvastigheid"naar Batavia. Medio 1716 is hij uit dienst getreden toen zij bij Charlois lagen. Charlois is heden ten dage een wijk in de Gemeente Rotterdam.
Hij:
(1) trouwde, 29 jaar oud, op 22-06-1706 in Rotterdam [bron: DTB Geref. GA Rotterdam] met Elizabeth Leenders Pelser, 25 jaar oud, nadat zij op 06-06-1706 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij het huwelijk van Arijan Jansz Soury en Elizabeth Leenders Pelser: Ten tijde van het huwelijk woonde Elizabeth in de raemstraat en Arijan in de Peperstraat.
Zij is een dochter van Leendert Pelser en N.N.. Zij is gedoopt op 01-01-1681 in Rotterdam?. Zij is overleden, 28 jaar oud. Zij is begraven op 01-01-1709 in Rotterdam ?.
(2) trouwde, 39 of 40 jaar oud, op 23-?-1717 in Rotterdam met Ariaentje Harmens Kramer, nadat zij op 28-04-1717 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan. Zij is geboren in ?, dochter van Harmanus Kramer ouder en N.N.. Zij is overleden. Zij is begraven op 11-08-1769 in Rotterdam.
Notitie bij overlijden: Ten tijde van haar overlijden woonde zij in de Banketstraat midde.
III. Jan Jansz Soury, geboren op 07-11-1679 in Rotterdam (zie 272).
IV. Pieter Jansz Sourij. Hij is gedoopt op 09-09-1681 in Rotterdam [bron: GA Rotterdam Remonstrants]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Lijntje Jans getuige.
Notitie bij de geboorte: Bij de geboorte woonde men in de Jan Slijpesteeg.
Hij is overleden, 42 jaar oud. Hij is begraven op 05-07-1724 in Rotterdam [bron: GA Rotterdam].
Notitie bij publiceren: Pieter is op 10 mei 1712 als opperkuiper aangemonsterd op het schip de "Standvastigheid"van de V.O.C..Medio 1716 keerde hij terug en is afgemeerd in Oudenaarde.
Hij trouwde, 26 jaar oud, op 28-05-1708 in Rotterdam met Jannetje Willems Engels, ongeveer 26 jaar oud, nadat zij op 13-05-1708 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan.
Notitie bij het huwelijk van Pieter Jansz Sourij en Jannetje Willems Engels: Ten tijde van het huwelijk woonde Pieter op de Hoogstraat bij het Gemeenelandshuijs en Jannetje op de Schiedamschedijck.
Zij is geboren omstreeks 1682 in Rotterdam ?, dochter van Willem Engels en N.N.. Zij is overleden op 02-03-1724 in Rotterdam, ongeveer 42 jaar oud.
Notitie bij overlijden: Zij is begraven op het Wester kerkhof.
V. Wilhelmus Soury. Hij is gedoopt op 07-11-1683 in Rotterdam [bron: DTB Remonstrants GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Maria Pieters getuige. Hij is overleden, 47 jaar oud. Hij is begraven op 01-01-1731 in Rotterdam ?.
Notitie bij overlijden: Hij wordt niet meer genoemd als levende in het testament van Leendert zijn broer.
Hij bleef ongehuwd.
VI. Ariaantje Soury. Zij is gedoopt op 10-02-1688 in Rotterdam [bron: GA Rotterdam Remonstrants]. Bij de doop van dit kind was de volgende getuige aanwezig: Jacob Fransz getuige. Zij is overleden, 65 jaar oud. Zij is begraven op 07-02-1754 in Rotterdam [bron: GA Rotterdam].
Notitie bij overlijden: Zij woonde aan de Binnewegh onder Cool.
Zij trouwde, 26 jaar oud, op 29-05-1714 in Rotterdam [bron: GA Rotterdam] met Cornelis van Bentvelsen, nadat zij op 06-05-1714 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan [bron: GA Rotterdam].
Notitie bij het huwelijk van Ariaantje Soury en Cornelis van Bentvelsen: Ten tijde van het huwelijk woonde Ariaantje bij het nieuwe Gemeentlandtshuijs en Cornelis bij de Franse Kerk.
Hij is gedoopt in Zuijdtlant.
VII. Mateuwis Soury. Hij is gedoopt op 07-09-1690 in Rotterdam. Hij is overleden omstreeks 1700 in Rotterdam, ongeveer 10 jaar oud. Hij bleef ongehuwd.
VIII. Leendert Soury. Hij is gedoopt op 21-07-1695 in Rotterdam [bron: DTB Remonstrants GA Rotterdam]. Hij is overleden, 36 jaar oud. Hij is begraven op 13-09-1731 in aan boord van het V.O.C. schip "Goudria" [bron: DTB Geref. GA Rotterdam].
Notitie bij publiceren: Leendert is op 29 dec 1716 als onderkuiper aangemonsterd op het V.O.C. scip " Rotterdam ". Medio 1721 afgemonsterd in Valkenisse. ( Walcheren)
Leendert is op 7 jan 1723 als bosschieter aangemonsterd op het V.O.C. schip " Wassenaer ". Hij is medio 1724 aggemonsterd in Strijkebolle.
Leendert woonde destijds aan de Binnewegh in de Hartsmanlaan.

Volgens Notarieel 1731 561/340 had Leendert kinderen.

Zie ook akten Notarieel 1731 2070. 535/537 en 550

Not.1731 561/340 Notaris Johannes Vermé

Donderdag, 23 aug 1731, Willem Engels,Cornelis van Bentvelt en Claes Leendertse, zijn nevens elkander geordonneert tot voogden over de minderjarige mede erfgenamen van wijle Leendert Jansse Sourij. Ab den stato overleden onder ede actum voor de heeren ........

Not. 1731 2070. 535-537 Notaris Johannes Vermé

Opgemaakt. Op heden den 13e september 1731 compareerden voor mij Johan Vermé, notaris publ. Binnen Rotterdam en voor nagenoemden getuygen, Johannes Janse van Bering, oud 56 jaren en Johannis Gruyter, oud 42 jaren ofte ider daer omtrent, beyde woonagtigh binnen desen stad de welke getuygden en attessteerden bij ten verzouke van Willem Engels in huwelijk hebbende Jannetje Jans Sourij, Cornelis van Bentvelsen in huwelijk hebbende Adriaantje Jans Sourij, en nogh deselve benevens Klaas Leendertse, als voogden over de minderjarige nagelate kinderen van wijlen Ary,Jan en Pieter Jansse Sourij, nogh van Jan Dirikse Franci in huwelijk hebbende Jannetje Jans Sourij alle mede woonagtigh hier ter stede hoe waer is en waragtigh. Dat zij deposanten (getuigen) zeer wel hebben gekent den persoon van Leendert Jansse Sourij, anders genaemt Surijn, welke in de Jaere 1727 ten dienst van de Ed. Heeren Bewinthebbende den geoctrooy van de Oostindische Comp.,haven binnen Middelburgh in Zeelandt als matroos of bosschieter met het schip de “Samaritaen” naar Oostindiën is gevaren en van deze Jahre 1731 met het schip “Goudria” voor de haven Delft gerepatrieert en onder Jurisdictie (rechtsgebied) desen Stadt sonder desendenten naer te laten ab intestato ( bij versterf zonder testament) desen Weereldt is komen te overlijde.
Dat hen lieden mede volkomen bekent is, dat den voorns Leendert Jansse Sourij, anders Surijn, is geweest een zoon van Johannes Sourij en Susanne van ’t Hof, sijnde sijn voorn vader lange Jahren geleden overleden nog de moeder nog in levende lijve.
Dat wijders hoed. Deposanten mede volkome bekent is dat den voorn Leendert Jansse Sourij, anders Surijn, behalve sijne Wed. Abigoh Bunne, heeft nagelate twee Susters van heelen bedden, met name Jannetje Jans Sourij in huwelijk hebbende Willem Engels, Adriaantje Jans Sourij, getrout met Cornelis Bentvelsen, requiranten (eisers) in dese ende dan nogh Johannes Ariense Sourij, eenige minderjarige nagelaete zoon van wijle Arij Jansse Sourij-een wettigh huwelijk geprocueert bij Ariaentje Kramer- Jannetje Jans Sourij, getrout met Jan Direkse Franci, Johannis Jansse Sourij, minderjarigh Jongman tezamen eenige nagelate kinderen van Jan Jansse Sourij in wettigh huwelijk geprocueert Neeltje Jans Post nogh Susanna Jannetje en Johannis Pieterse Sourij, alle minderjarige nagelate kinderen van wijle Pieter Jansse Sourij in wettigh huwelijk geprocueert bij Jannetje Engels sijnde de gemelde Ary,Jan en Pieter Jansse Sourij mede geweest broeders van heele bedden van de voorn overleden.
Laetselijk verklaerden zij deposanten wel te weten dat de voorn Leendert Jansse Sourij, anders Surijn, geen andere broeders ofte susters ofte broeders ofte susters kinderen zoo van heelen als halven heeft naergelaten dan de persoonen hier voorn gemelt.
Eindigende hier mede hunne getuijgenis, gevende voor redenen van wetenschap dat zij de persoonen hier vorengemelt met derselven familie seer wel hebben gekent en daer mede als goede vrinden en bekenden Somach jare ommegangh en verkeeringen gehadt, voorts als in den teugt te vreden sijnde ´t gene vorenstaet nader met Eeden te sterken. Aldus gepasst present Cornelis Papegaey en Kommer Burger als getuijgen.

Was geteekend: Jan Jans Sau, Beernink, Jan Gruijter, C.Papegaey, K.Burger, J.Vermé notaris.


Not. 1731 2070. 550 Notaris Johan Vermé

Heden Den Agtienden September Sevetien Hondert Een en Dertigh, compareerde voor mij Johan Vermé, notaris Publijk binnen de Stadt Rotterdam, en voor de nagenoemden getuygen Willem Engels in huwelijk hebbende Jannetje Jans Sourij, Cornelis van Bentvelsen in huwelijk hebbende Adriaentje Jans Sourij, Sijnde de voorn: Jannetje en Adriaentje Jans Sourij, kinderen van wijle Johannis Sourij, nogh Jan Dirikse Franci in huwelijk hebbende Jannetje Jans Sourij nagelaten dogter van wijle Jan Jansse Sourij, die mede een zoon is geweest van de voorn: Johannis Sourij ende sulve tezame propacta mede Erfgenamen ab interfacto van wijle Leendert Jansse Sourij, anders Surijn, woonende de comparanten binnen deze Stadt en zijnde mij notaris bekent.
De welke verklaarde bij Deze te constitueren ende magtigh te maken Maarten Bijl, schipper van Middelburgh in Zeelant op Deze Stadt, omme in de naem ende van Wegens haer Comparanten van de Ed. Heeren bewint hebbende Den geoctrooyeerden Oostindische Compagnie ten Kamer binnen Middelburgh in Zeelandt woonstee te ………… vande en ontvangen haer comparanten gedeelt inde Gagiën bij de voorn: Leendert Jansse Sourij, anders Surijn, in dienst van opgemelde Compagnie verdient en opsijn overlijden met den doot ontnuijmt en naengelaten, quitantie van Sijnen ontvangst te Passend als mede voor namige te lavend en ten sake voorns: venden tedoen en Vennigten wat eenigsints noodig Sijn en veneijst wenden zal en zij Comparanten selfs present Sijnde Sonder kunnen ofte mogendoen alwaert dat eenige nader Sast Wient gerequireert die Zijl: in deze houden voor geeven en alhier geinsereert.
Belovende het vereigte uyt kragte dezes van waerde te sullen en doen houden onder verbandt als na regten.
Aldus gepasseerd binnen Rotterdam.
Was geteekend: Willem Engels, Cornelis van Bentvelsen, Jan van Sij, K.Burger, Papegaey en J.Vermé

Het moge geconcludeerd dat er geen sprake is van een echtgenote, waarmede gezegd kan worden dat het huwelijk tussen Leendert en Abigol reeds eerder is beëindigd.
Hij trouwde, 29 jaar oud, op 23-01-1725 in Rotterdam met Abigol Bunne, nadat zij op 07-01-1725 in Rotterdam in ondertrouw zijn gegaan. Zij is geboren in ?. Zij is overleden in ?.


564 Lambert Bos, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
565 Maritie van der Swaen, geboren in ?. Zij is overleden op 12-05-1708 in Rotterdam [bron: DTB Begraven Rotterdam].

Kind uit dit huwelijk:

I. Matthijs van den Bos, geboren op 14-10-1696 in Rotterdam (zie 282).


572 Lambert Erkelens, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
573 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Lambert Erkelens, geboren in ? (zie 286).


768 Michiel van de Roovaart, geboren omstreeks 1636 in Tiel. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
769 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan van de Roovaart, geboren omstreeks 1662 in Middelharnis (zie 384).


770 Willem van de Schoor, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
771 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Jannetje van de Schoor, geboren in ? (zie 385).


788 Cornelis Wafelbakker, geboren omstreeks 1615 in ?. Hij is overleden in 1694 in Middelharnis, ongeveer 79 jaar oud. Hij is begraven op 05-06-1694 in Middelharnis. Hij trouwde (2), ongeveer 66 jaar oud, op 15-01-1681 in Sommelsdijk met Aegtje Koote.
Hij trouwde (1), ongeveer 17 jaar oud, in 1632 in Middelharnis met de ongeveer 12-jarige
789 Aagje Dingemans, geboren omstreeks 1620 in ?. Zij is overleden vóór 1681 in ?, ten hoogste 61 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan Wafelbakker, geboren omstreeks 1650 in ? (zie 394).


794 Dirk van Eck, geboren omstreeks 1627 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, op 21-04-1652 in Middelharnis met de 20-jarige
795 Lijntje Koning, geboren in 03-1632 in ?. Zij is gedoopt in 03-1632 in Middelharnis. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Aaltje van Eck, geboren in 1655 in ? (zie 397).


804 Cornelis Kromdijk, geboren vóór 1618 in Stad aan ’t Haringvliet. Hij is overleden in ?. Hij trouwde (2), minstens 36 jaar oud, op 06-04-1654 in Nieuwe Tonge met Claasje Lodder.
Hij trouwde (1), minstens 20 jaar oud, op 27-06-1638 in Nieuwe Tonge met de minstens 20-jarige
805 Maria Fleynshoorn, geboren vóór 1618 in ?. Zij is overleden op 16-04-1653 in Nieuwe Tonge, minstens 35 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Wouter Kromdijk, geboren in 1644 in Nieuwe Tonge (zie 402).


848 Maarten Abeele, geboren omstreeks 1630 in ?. Hij is overleden op 09-05-1669 in Middelharnis, ongeveer 39 jaar oud.
Hij trouwde met
849 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan Abeele, geboren in 1660 in Middelharnis (zie 424).


850 Leendert Pietersz Coutijzer, geboren in 1636 in Middelharnis. Hij is gedoopt op 16-09-1636 in Middelharnis. Hij is overleden in ?, 37 of 38 jaar oud. Hij is begraven op 28-09-1674 in Middelharnis.
Hij trouwde, 16 of 17 jaar oud, op 05-08-1653 in Middelharnis met de 22 of 23-jarige
851 Soetje Willemsdr Pas, geboren in 1630 in Middelharnis. Zij is gedoopt op 20-01-1630 in Middelharnis. Zij is overleden in 1679 in Middelharnis, 48 of 49 jaar oud. Zij is begraven op 26-03-1679 in Middelharnis.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maatje Leendertsdr Koutijzer, geboren in 1662 in Middelharnis (zie 425).


852 Job Cornelisz van Smeerdijk, geboren in ?. Hij is overleden op 27-05-1674 in ?. Hij trouwde (2) op 31-01-1669 in Stad aan ’t Haringvliet met Engeltje Jobsdr. Hij trouwde (3) op 29-10-1672 in Stad aan ’t Haringvliet met Jannetje Maartensdr.
Hij trouwde (1) in 05-1657 in Stad aan ’t Haringvliet met
853 Marijtje Willemsdr, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Jobsz van Smeerdijk, geboren in ? (zie 426).


854 Ary Sijmosz Tempelaer, geboren in ?. Hij is overleden op 10-02-1707 in Heenvliet. Hij trouwde (2) op 01-04-1691 in Heenvliet met Neeltje Funs. Hij trouwde (3) op 21-11-1700 in Heenvliet met Maria Hermansdr Schrevelberg.
Hij trouwde (1) op 10-12-1662 in Oud-Beijerland met
855 Grietje Corstiaensdr Cotenij, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Margrietje Templaer ( s ), geboren in ? (zie 427).

Generatie 11 (stamgrootouders)
1088 Arijan Jansz Soury, geboren omstreeks 1583 in ? [bron: DTB Geref. 1617-1811 boek 444 GA Rotterdam]. Bij de doop van dit kind waren de volgende getuigen aanwezig: Jan Duijn getuige en Jan Duijn zoon van Jan Duijn getuige.
Notitie bij de geboorte: Bij de geboorte van Arijan wordt Jan Sueri en zijn huijsvrou als zijn ouders aangemerkt.
Hieruit moge blijken dat Jan Sueri ( Jean ) vóór 1583 uit Gent is gekomen en dat de geboorte
van Arijan in Rotterdam of elders in Holland heeft plaats gevonden.
Hij is overleden omstreeks 1650 in Rotterdam, ongeveer 67 jaar oud.
Hij trouwde, ongeveer 30 jaar oud, op 28-04-1613 in Rotterdam met de ongeveer 23-jarige Lijsbeth Jans.
Notitie bij het huwelijk van Arijan Jansz Soury en Lijsbeth Jans: Lijsbeth was jongedochter en Arijn ( Adriaen ) was reeds weduwnaar.
1089 Lijsbeth Jans, geboren omstreeks 1590 in ?. Zij is overleden omstreeks 1 v.Chr. in ?, ongeveer 1590 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Johannes Arijansz Soury, geboren op 27-11-1646 in Rotterdam (zie 544).


1090 Jan van ’t Hof, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
1091 Geertje Maertens, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Susanna Jans van ’t Hof, geboren op 01-01-1655 in Rotterdam (zie 545).


1576 Marinus Wafelbakker, geboren omstreeks 1585 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1610 in ? met de ongeveer 20-jarige
1577 Trijntje Aertsdr, geboren omstreeks 1590 in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Cornelis Wafelbakker, geboren omstreeks 1615 in ? (zie 788).


1588 Floris van Eck, geboren in 1582 in Middelharnis. Hij is overleden in 1661 in ?, 78 of 79 jaar oud.
Hij trouwde, ongeveer 28 jaar oud, omstreeks 1610 in ? met de ongeveer 20-jarige
1589 Maatje de Backer, geboren in 1590 in ?. Zij is overleden op 23-02-1667 in Middelharnis, 76 of 77 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Dirk van Eck, geboren omstreeks 1627 in ? (zie 794).


1696 Claes Abeele, geboren omstreeks 1600 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
1697 Magdalena Hendriks, geboren omstreeks 1605 in ?. Zij is overleden op 17-07-1669 in Middelharnis, ongeveer 64 jaar oud.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maarten Abeele, geboren omstreeks 1630 in ? (zie 848).


1700 Pieter Cornelisz Coutijzer, geboren in 1601 in Middelharnis. Hij is overleden in ?.
Notitie: Hij was smid.
Hij trouwde, 26 of 27 jaar oud, op 17-09-1628 in Middelharnis met
1701 Neeltje Maartensdr, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Leendert Pietersz Coutijzer, geboren in 1636 in Middelharnis (zie 850).


1702 Willem Arends Pas, geboren omstreeks 1593 in Middelharnis. Hij is overleden in Middelharnis, ongeveer 70 jaar oud. Hij is begraven in 1663 in Middelharnis.
Hij trouwde, ongeveer 27 jaar oud, omstreeks 1620 in Middelharnis met de ongeveer 25-jarige
1703 Grietje Dirksdr Post, geboren omstreeks 1595 in Middelharnis. Zij is overleden in 1653 in Middelharnis, ongeveer 58 jaar oud. Zij is begraven op 22-10-1653 in Middelharnis.

Kind uit dit huwelijk:

I. Soetje Willemsdr Pas, geboren in 1630 in Middelharnis (zie 851).


1708 Sijmon Heermansz, geboren in 1608 in Poortugaal. Hij is gedoopt op 19-10-1608 in Poortugaal. Hij is overleden in ?.
Hij ging in ondertrouw, 23 of 24 jaar oud, op 05-06-1632 in Poortugaal met
1709 Sijtge Gillesdr, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Ary Sijmosz Tempelaer, geboren in ? (zie 854).

Generatie 12 (stamovergrootouders)
2176 Jean Sourij ( Jan Sueri ), geboren omstreeks 1555 in Zuiderlijke Nederlanden ( Frankrijk ). Hij is overleden omstreeks 1630 in Rotterdam ?, ongeveer 75 jaar oud.
Notitie: Hij was waard van de herberg aan de Nieuwe Haven genaamd "’t Witte Kruijs "te Rotterdam volgens gegevens van Mej. Moquette. no. 3805 - 1598 GA Rotterdam
Volgens een notaris akte uit 1599 en een akte uit 1604 blijkt dat Jan waert is van het "’t Witte Cruijs ".
Notitie bij publiceren: De voorgeschiedenis zoals deze door mij is beschreven is als aannemelijk te beschouwen, omdat de naam Sourij, uitsluitend in relatie met elkaar voorkwam. Op de één of andere manier is Jean, en zijn vrouw ?, met de kinderen vanuit Gent ( het huidige België ) in Rotterdam terecht gekomen.
Dit zal omstreeks 1580-1585 hebben plaats gevonden.
Andries kon niet toetreden tot de raet en vroedschap van Rotterdam, vanwege het feit dat hij uit Delft kwam. ( zie onderstaand de aantekeningen van Andries Sourij )
In Delft heb ik niets gevonden wat er op duidt dat hij daar heeft gewoond. Later blijkt dat hij alsnog is toegetreden tot de Readt en Vroetschap.
Omdat de persoon Andries Sourij een bepalende figuur was in die dagen, vond ik het wel interessant om deze tak te beschrijven ook al omdat het een schets geeft van het leven in die periode. Veel feiten heb ik uit digitale archieven weten te halen en ook uit boeken en geschriften die ik heb geraadpleegd.
Helaas heb ik geen directe aansluiting weten te vinden omdat de archivalia te summier is om dit deel goed te onderbouwen. Ik ga er dan ook vanuit de familie te laten beginnen daar waar waarheidsvinding op zijn plaats is. En dat is bij Johannes Arijansz Soury

A. Jan (Jean) Soury,
Geb. in Frankrijk of België, omstreeks 1555, + ?
Beroep; o.a. waard van herberg aan de Nieuwe Haven, “ het Witte Kruijs “

x Gegevens over het 1e huwelijk zijn niet bekend. Het is zeer waarschijnlijk in Frankrijk of “ België “ gesloten. ( Zuiderlijke Nederlanden )

x Rotterdam, 21 aug 1602 2e x Waelse kerk Ondertrouw 18 aug 1602 Ontbonden, waarschijnlijk door overlijden partner.
Maria Denijs Dr van ?

x Rotterdam, 13 jul 1613 3e x Ondertrouw 7 jul 1613
Celijken Claesdr Dr v ?
* Schoonhoven, ? ^ Rotterdam, 16 sep 1628

x Rotterdam , 4e x met
Magdaleentgen Gerritsdr Dr van Gerrit
* ?

Uit 1e huwelijk;

1. Arijan Jansz Sourij, volg B.
* omstreeks 1583
2. Andries (Adrianus) Sourij volg C.
* omstreeks 1585
3. Jonas Sourij
* ca. 1586 + in Indië ( zie ONA 1631 79 275/928 en ONA 1644 264 146/218 en ONA 1644 265 97/191 )
X Amsterdam, 6 jul 1630
Grietgen Jansdr
* ? + waarschijnlijk Amsterdam
4. Symon Sourij
* omstreeks 1588 + Haarlem, voor 1640
X ?
Louseken Jacobsdr ( Zij hadden kinderen. zie ONA 1640 262 129/205 4 juni )
* ? + ?
5. Pieter Sourij volg D.
* omstreeks 1590
6. Maria Sourij
* omstreeks 1592 ^ Rotterdam, 31 okt 1655
x Rotterdam, ca. 1624 1e x
Anthonie de Haes Zn van ?
Beroep; Boekbinder
* ? ^ Rotterdam, 11 nov 1635 Steiger

x Rotterdam, 1636 - 1638 2e x
Jan Jacobsz Casteleijn Zn v ?
* ? + Oost-Indië 1638-1640
Beroep: huistimmerman ( zie ONA R,dam, 1640 328 233/488 )

X Rotterdam, 29 mrt 1643 3e x Ondertrouw 15 mrt 1643
Hendrik Cornelisz Zn van ?
* Dordrecht ? ^ Rotterdam 31 okt 1655
Beroep ; Timmerman

Uit 3e huwelijk:

7. Jacques Sourij
* ? + ?
Hij was gehuwd en liet een kind na. ( Zie ONA 1660 3845 137/622 ).


Volgens lezing van ONA 1632 93 77/114 mag men veronderstellen dat Jan ( Jean ) nogmaals getrouwd is geweest, waarschijnlijk na 1623 met Magdaleentgen Gerritsdr. Omdat zij wordt genoemd als weduwe. Helaas heb ik deze relatie niet kunnen traceren.
Er wordt in de oude notariële akten melding gemaakt dat Andries Sourij een broer Symon heeft.( Zie ONA 1640 262 129/205 ) Zeer waarschijnlijk is aan te nemen dat Symon een broer was van Andries, welke is geboren uit het 1e huwelijk van Jean.

Notities Jean:
De huwelijksdatum staat op folio 380 bij het G.A. te Rotterdam. Zie kopie
Celijken Claesdr was een jongedochter van Schoonhoven, Jean was wed.r van Gendt.
Ondanks nasporingen in het Archief te Gent (B) heb ik hem niet kunnen traceren. Het is zeer wel mogelijk dat Jean daar al een huwelijk heeft gehad, gezien het feit dat er kinderen in het geding waren. Waar deze zijn geboren is niet geheel duidelijk. Andries van 1585 wordt genoemd uit Delft te komen. ( zie Notities Andries Soury )

Index op huisnamen (G.A. Rotterdam) van Mej. Moquette, no. 3805.
Jan Soury, waard van " het witte kruis " 1598. De herberg was gelegen aan de Nieuwe Haven. ( zie aktes en adv.op de website ) .

Er was in de Grote of St.Laurens Kerk te Rotterdam een grafsteen van Arijan Jansz Soury aanwezig.
Gegevens over het graf, Middelpand no. 43, anno 1641,in de Grote Kerk te Rotterdam zijn in de 2e wereldoorlog verloren gegaan.
Gegevens voorzover bekend zijn van voor 1940 en door Arie Serrij ( Stam 19 ) geb. 30 okt 1909, op schrift gezet.
Zie Doss. C.B.G. ( fig. 2 bij de Inleiding op de website )

B. Arijan Jansz Sourij Zn v Jean Sourij en ? ( A )
* omstreeks 1583 + Rotterdam, omstreeks 1650
x Rotterdam, 28 apr 1613 2e x Hij was n.l. al weduwnaar volgens gegevens over dit huwelijk.
Lijsbet Jans
* ? , ca. 1590 + ?

Uit dit huwelijk:

1. Johannes Arijansz Sourij volg I a ( Parenteel I op de website )

Notitie Arijan Jansz:
Bij de geboorte van Arijan wordt Jan Sueri en zijn huijsvrou als zijn ouders aangemerkt.
Zie Doop Geref. 1617-1811 boek 444. Getuigen waren, Jan Duijn en zijn zoon Jan Duijn.
Hieruit moge blijken dat Jean vóór 1583 uit Gent is gekomen en de geboorte van Arijan in Rotterdam of elders in Holland heeft plaats gevonden.


C. Andries Sourij Zn v Jean Sourij en ? ( A )
* Delft, ca. 1584 ^ Rotterdam, 21 jun 1664 op de Hoogstraat

x Rotterdam, 8 sep 1624 Ondertrouw 25 aug 1624 Geref.
Johanna v.d. Duijn Dr v. Johannes v.d. Duijn en Ingetje Adriaensdr Bijlwerff
* omstreeks 1600 + Rotterdam, 5 aug 1672

Uit dit huwelijk .

1. Adriaen Sourij Doop Geref. Get. Jan Duinn , Inge Adriaens en Jange Duin * Rotterdam, 20 dec 1626 + Rotterdam, 26 dec 1688
2. Johan Sourij volg E
3. Andries Sourij volg F
4. Maria Sourij
* Rotterdam, 13 aug 1636 + Rotterdam, 10 jun 1676

x Rotterdam, 12 dec 1660 Ondertrouw 28 nov 1660
Herman v Zoelen Zn v Harmen van Zoelen en Madeleine de Moucheron ( Magdalena )
* La Rochelle, 26 okt 1636 + Rotterdam, 30 sep 1702

Ten tijde van het huwelijk woonde Herman op de Leuvehaven en Maria op de Hooghstraat.
Na het overlijden van Maria trouwt Herman met Catharina de Cock, dochter van een rijke bierbrouwer.

( zie ONA R,dam. 395 265/515 7 december 1658) Abraham de Hertogh, coopman, 47 jaar en Maria Lost, 55 jaar leggen een verklaring af op vezoek van Harmen van Zoelen, zoon van Wijlen Harmen Joosten van Zoelen. Harmen van Zoelen is op vaders wens op 8 jarige leeftijd uit Vranckrijk naar Amsterdam in Hollant gekomen. Hij is 3 jaar in Beverwijck naar school gegaan en is daarna bij zijn tante Margrieta van Zoelen alhier ( Rotterdam) komen wonen. De jongen is in de gereformeerde religie opgevoed en is nu lidmaet der gereformeerde gemeynte. Zijn tante is ca. 8 jaar later overleden.

5. Catharina Sourij ( Clara ) Doop Geref. get; Michiel v.d. Brons, Aldert Verduijn, Inghenen Arens en Marie Verduijn
~ Rotterdam, 28 sep 1638 + Rotterdam, na 10 nov 1675

In de aktes en bijlagen enkele wetenswaardigheden over Andries Soury. Volgens ONA 137 264/382 moet Andries nog een dochter hebben welke is geboren vóór 1631 .

Notities Andries Sourij.

Onderstaande beschrijving is ontleent aan het optekenen van feiten door W.J.L.Poelmans

Andries Soury heeft vele functies bekleed t.w. Kerkmeester, Vredemaker, Heilige Gasthuismeester, Gedeputeerde der Dagvaart, Boonheer, Commissaris van de Leenbank, Burgemeester, Tresoriër, Weesmeester, Commissaris van de Wisselbank en vanaf 1647 tot zijn dood Raad en Vroedschap.
Op 21 juni 1664 overleed te Rotterdam, in den ouderdom van 80 jaren, de oud-burgemeester Andries Soury, die aldaar verschillende regeerings-ambten had bekleed zoals hierboven is beschreven.
Geboren te Delft omstreeks 1585, is Andries reeds op jeugdige leeftijd naar Rotterdam gekomen. Rond 1610 vertrok hij aan boord van de “Rotterdam “ als opperkoopman naar Grissee op Oost-Java. In 1612 was hij gevestigd in Passoeroean en opkoper van garens.
Jan Pietersz. Coen, directeur te Bantam en Jacatra, schrijft op 1 januari 1614 aan de bewindhebbers van de V.O.C., dat bij verwoesting van Grissee en Jortan door de Matarammers, eind augustus 1613, de inwoners zijn gevlucht en dat Andries Soury de goederen van de Compagnie te Soerabaja in veiligheid had weten te brengen, waardoor de schade van de compagnie aldaar beperkt bleef tot ca. “500 realen van achten aen grove waren “.
Andries Soury zelf meldt op 22 oktober 1615 vanuit Bantam aan de bewindhebbers van de V.O.C., dat de oorlog op Java het verzenden van een grote partij garens heeft belet, en dat de oorlogszucht van de Vorst van Mataram zo groot is dat verscheidene koningen een verbond tegen hem hebben gesloten. Voorts dat de Portugezen enkele jonken hebben verloren en dat men getracht heeft een contract met Mataram te sluiten.
Van 1616 tot 1619 is Andries Soury koopman en opperhoofd te Djambi. In de aanvang van het jaar 1616 tracht Jan Pietersz Coen zich onafhankelijk van Bantam te maken door peper handel met Djambi te drijven, hij beoogde met het vestigen van een Nederlands kantoor te Djambi ook voeling te krijgen met andere vorsten op Sumatra´s oostkust vooral met de vorst van Palembang, van ouds een vijand van Bantam. De opperkoopman Andries Soury te Djambi beval hij daarom deze vorst te zijner tijd een redelijk geschenk te zenden en te trachten een verbond met hem te sluiten.
In 1619 is Andries Soury, Raad van Indië, in welk jaar hij met Pieter Carpentier, Jacatra helpt ontzetten. Zij waren met het fregat “Ceylon “ op 9 april uitgevaren, doch - hoewel zij daar graag onverwachts met de vloot waren geland - door tegenwind eerst op 10 mei te Jacatra aangekomen.
Uit een rapport van verscheidene personen, in 1622 uit Oost-Indië in Amsterdam aangekomen, blijkt dat Andries Soury, de 1e Gouveneur van de V.O.C. te Masulipatam op de kust van Coromandel, niet ongevoelig was voor het schone geslacht. Een zeker persoon had op zijn sterfbed wraak geroepen over het feit, dat Soury “anders personen wijff offsoende “
Soury was daarover indertijd ter verantwoording geroepen naar Jacatra, doch had zich weten te verontschuldigen en bovendien de toorn zijner superieuren weten af te wenden door te zeggen , dat er een lading van 150 caraet diamanten in aantocht was. Hij keerde, daar zijn tijd om was, naar het vaderland terug en werd opgevolgd door Abraham van Uffelen als gouverneur.
Hier vestigde hij zich als koopman in Rotterdam en op 8 september 1624 trad hij daar in het huwelijk als jonggezel, wonende op de Hoogstraat, met Johanna van der Duijn, jongedochter, wonende op de Leuvehaven. Zij was een dochter van bierbrouwer Jan Allartsz van der Duijn en Ingetje Adriaensdr Bylewerff. ( zie voor kinderen verderop onder C ) Andries is 2 maal goeveneur van de Coromandel geweest. Van 1620-1622 en 1624-1626. Na definitieve terugkeer uit Indië kreeg hij spoedig verschillende ambten, zoals hiervoor beschreven, o.a. Kerkmeester in 1626, schepen in 1627 en burgemeester in 1651-1652 en 1656-1657 en Vroetschap van 1647-1664.
Reeds in de vergadering van de vroedschap van 16 november 1637 werd een voordracht opgemaakt van drie personen, waaruit de Stadhouder een vroedschap zou kiezen. Andries Soury was mede daarop geplaatst, doch hij kwam toen niet in aanmerking, daar hij, naar men beweerde, te Delft geboren en dus niet benoembaar was in de Rotterdamsche Vroedschap, volgens het stelsel van wederkerigheid. Delft liet n.l. ook geen in andere plaatsen geboren personen in de vroedschap toe. Het duurde tot 1647 eer Andries Soury werkelijk een vroedschapplaats verwierf.
Van beroep was hij kassier en handelaar in edelgesteenten; in 1626 verkoopt hij een paar braceletten aan Daniel van der Leck en in februari 1650 koopt hij voor een bedrag van Fl. 39.300,00 , robijnen en diamanten in De Rotterdamsche Bank van Leening, beleend op last van de Engelsche koningin Henriëtta Maria. ( zie onderstaand uitreksel uit het handschrift van Mr F.C. Koch ter lezing in het Gemeente Archief te Rotterdam. )
In 1642 kocht hij zijn woonhuis aan de Hoogstraat N.Z. ( “De Cleyne Turk “ ) bij het Spui voor fl. 12.000,00; dit huis werd in 1675 verkocht door Adriaen Soury en Herman van Zoelen, getrouwd met Maria Soury, voor fl. 16500,00 .
In 1663 kocht Andries Soury het huis ten oosten van het voorgaande gelegen voor Fl. 8000,00 ter bewoning door zijn zoon Adriaen Soury verkocht in 1691 door Mr. Jacob Visch, secretaris der stadt, getrouwd met Ignatia van Zoelen, enige erfgename ab intestato van haar oom maternel, den heer Adriaen Soury, die een zoon was van Andries Soury, voor fl. 10250,00 Op 8 juli 1643 maakt Andries Soury samen met vrouw Johanna een testament bij notaris Arent van der Graeff om Fl. 50.000,00 na te laten aan hun kinderen, tevens worden er 2 toeziende voogden ( Mr Jacob Navander en Aldert van der Duyn aangesteld.
Verder legateert hij aan zijn broeder Pieter Soury Fl. 6000,00 en aan Claertje de Haes, zijn testateurs zusters dochter, fl. 3000,00 .
In het protocol van notaris Jacob Delphius te Rotterdam komt op 23 december 1662 een nader testament voor van Andries Soury en zijn echtgenote, waarbij wordt bepaald dat na hun dood aan hun beide ongetrouwde zonen, t.w. Johan en Adriaen eerst ieder Fl. 20.000,00 moet worden uitgekeerd, evenals zij ieder aan hun getrouwde kinderen, Andries en Maria hebben gegeven.
Adriaen heeft de keus om de bleekerij`Bleyckesteyn` buiten de Coolsche Poort aan de Cingel al of niet te naasten voor fl. 16000,00 en Maria kan het huis, waarin de testateuren wonen, aan de noordzijde van de Hoogstraat, met de tapijten, die in de zaal hangen, alsmede het marmeren koelvat, de tafel met 20 fluwelen stoelen, de spiegel en verder huisraad eveneens voor fl. 16000,00 overnemen. Aan de enige dochter van hun overleden zoon Mr Andries Soury, genaamd Hillegonda Christina Soury werd Fl. 30.000,00 zonder meer gelegateert. Tot executeurs werden benoemd, Mr Daniël van Hogendorp, baljuw en dijkgraaf van Schieland en Mr Christianus Prins, oud burgermeester dezer stad.
In dit testament klinkt een sombere toon over Mr Johan Soury, oud-schepen der stad, die blijkbaar nog al eens uit de band sprong. De ouders hebben met leedwezen ondervonden, dat hij zijn goederen verkwist en in bandeloosheid doorbrengt, dat hij vaak geld leent en aan drinkgelagen deel neemt. Zijn erfdeel wordt toegekend onder administratie van anderen en met de bepaling, dat er geen beslag op mag worden gelegd ter voldoening van drinkgeld en dergelijke. Zij zeggen nog meer te betreuren, daar hij steeds behoorlijk gekleed werd en meer dan voldoende zakgeld kreeg om met ere bij alle eerlijke mensen te komen.
Na de dood van zijn moeder op 5 augustus 1672 eist Mr Johan Soury, advocaat voor de respectieve hoven van Justitie bij akte voor notaris P. van Someren per 1 februari 1673 zijn erfdeel op, dat hem toekwam ingevolge haar testament op 2 maart 1669 voor de notaris J.Delphius, onder mededeling, “dat hij bij een ieder en voornamelijk bij den Hove van Holland geoordeeld zal werden te zijn een man bequaam om zijne goederen selfs te konnen regeren en administreeren, daervan hij tegenwoordig al een geruymen tijt een goet begin heeft gemaekt”. Inderdaad schijnt hij zich gebeterd te hebben; bij testament van Adriaan Soury, gepasseerd op 15 januari 1684 voor notaris Govert van Gesel te Rotterdam, maakt deze o.a. een legaat aan Maria Soury, dochter van zijn broeder Jean Soury.
Hieruit blijkt, dat hij getrouwd was , vermoedelijk in Den Haag.
Legaten voor philantropische instellingen vinden wij in testamenten niet vermeld, toch moet dit het geval zijn, immers in de vergadering van de Waalschen kerkeraad, d.d. 23 januari 1689 stelde de heer van Zoelen voor, de helft van de som van duizend francs, gelegateerd door wijlen burgemeester Soury ( Adriaen ) , beschikbaar te stellen tot leniging van den nood der Fransche geloofs-vluchtelingen. Zoals wij hierboven zagen uit het testament van 8 juli 1643 had Andries Soury ook nog een broer Pieter en een zuster Maria; ik kan nu meteen iets over hen mededelen.
Pieter Soury was in dienst van de V.O.C. als kapitein. Hij maakte contracten met de vorst van Djambi, die echter niet steeds werden nagekomen. Hij trachtte o.a. verschillende fraaie juwelen aan de vorstin te verkopen, waarin hij ten dele slaagde. Zijn slap beleid vond echter geen onverdeelde goedkeuring bij zijn superieuren.
Hij was gehuwd met Johanna Goossens; beiden zijn zeer waarschijnlijk in Oost-Indië overleden.
Maria Soury trouwde met de boekverkoper Anthony de Haes te Rotterdam. Uit hun huwelijk werd te Rotterdam en hervormd gedoopt op 29 december 1624 een kind genaamd Johannes.
Besluit ik met de mededeling, dat Andries Soury begraven is in het familiegraf van der Duyn in de Groote Kerk te Rotterdam.
Zijn graf, ligt thans in een noord-westelijke zijbeuk, is gedekt met een zerk, waarop, met andere handschriften, het volgende te zijner gedachtenis is gesteld;

Het graf bestaat nog en op de grafsteen staat het volgende beschreven, het ligt thans in één van de noordelijk gelegen zijkapellen .

Hier rust het lijck van juffr. Maria Sourij gewesene huijsvrouw van de Heer Harmen van Zoelen, oudt burgemeester en Raedt mitsgaders bewinthebber van den Oostindische Compy, alhier obiit den 10 juny anno 1676, oudt sijnde 40 jaeren.

Hier leijt begraven de Heer Adriaen Sourij, oudt burgemeester en Vroetschap deser stede, oudt 60 jaere 7 maende obijt den 26 december anno 1688.

Hier leyt begraven Johan van der Duijn, raet ende Vroetschap deser stede gecommiteerd, raedt der admiraliteyt ende bewinthebber de Oostindische comp,ie, sterft den 5e october 1630, out 49 jaer.

Hier leyt begraven joffrou Ingetie Adriaens van Bijlwerf, weduwe van saliger de heer Johan van der Duijn, out sijnde 72 jaren, obyt de 2e febri 1652.

Hier leyt begraven de Heer en Mr Joan van Driel in sijn leven oudt schepe deser stadt, oudt sijnde 49 jaren, obyt de 19en April 1656.

Hier leyt begraven Joffrou Maria van der Duijn, weduwe salige de Heer Joan van Driel, obyt 16en jannewary 1657.

Hier leyt begraven de heer Andries Sourij, in sijn leven oudt Burgemeester raedt en Vroetschap deser steede obyt de 21en Juny 1664 oudt synde 80 jaeren ende sin huivrou Joffrou Johanna van der Duijn overleden den 5 Augusty 1672 oudt sijnde 72 jaeren.


Twee wapens onder één helm;
Helmteken een muis tussen een vlucht;
I gevierendeeld: 1, en 4 een muis op een takje met de staart in de lucht. 2. Drie sterren ( 6 ) ( 2 en ! ) 3. ( ? )
II doorsneden: boven een liggende leeuw; beneden 3 rozen ( 2 en 1 )

De steen bestaat uit
Vierkwartieren I liggende leeuw
II 2 gekruiste bijlen
III 3 rozen
IV 6 smalle golvende dwarsbalken

In het midden 2 wapens
I doorsneden 1 liggende leeuw


Uitreksel uit “ De Engelsche Koningsjuweelen in de Rotterdamsche Bank van Leening” door Mr. F.C.Koch

Als gevolg van het huwelijk tussen Prins Willem, zoon van Prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms, en Maria Stuart, dochter van Karel I, Koning van Engeland en Koningin Henriëtta Maria, kwam de vrouw van Karel I om moverende redenen naar Nederland met haar dochter. Het was de gewoonte dat de gasten op kosten van de gastheer, Prins Willem, hier verbleven, ook al werd dat niet op uitnodiging gedaan. Gezien het feit dat de jonge Prins Willem alleen maar schulden had werd dit een moeilijke zaak. Er werd op een of andere manier dus bij gesprongen.
De Engelse Koningin had, als gevolg van onderlinge twist tussen Koning en Parlement in Engeland, de kroonjuwelen meegebracht teneinde deze te verkopen of te belenen. Ook het Engelse koningshuis zat op zwart zaad. Zonder in detail te treden ging het om een geschatte waarde van ca. fl. 1265300.--. Een deel van de schat werd niet verkocht of beleend en derhalve was de opbrengst fl. 750000.--
fl. 400000.-- van de Stadt Rotterdam, fl. 300000.-- van de Prins en 50000.-- van de Staten Generaal. Doordat de Thesauriër-Generaal , Tymen van Volbergen, voor de rente instond van het Rotterdamse deel, en deze niet meer kon betalen heeft de Vroedschap na herhaalde aanmaningen en vergaderingen hierover uiteindelijk besloten de juwelen te verkopen. Onder de kopers was Vroedschap Andries Soury welke voor fl. 39000.-- aan robijnen en diamanten kocht. Op 23 aug 1650 werden op de kermis nog een aantal juwelen verkocht. De Stadt Rotterdam kocht op naam van Vroedschap Andries Soury, 1 grote diamanten tafel voor fl. 60000.--, 1 grote diamanten tafel voor fl. 46000.--, 28 ronde parelen voor 46000.-- en 1 groot juweel ( 3 grote robijnen, 1 grote diamant en 4 parelen ) voor fl. 70000.--.
Het duurde tot 1659 alvorens de Stadt erin was geslaagd alle juwelen van de hand te doen. Uiteindelijk bleef de Stadt Rotterdam na de gehele transactie met een tekort van fl. 42500.00 zitten.


D. Pieter Sourij Zn v Jean Sourij en ? ( A )
* omstreeks 1590 + in Indië, 1645

x ?
Johanna Goossens ( Susanna ) Dr v ?
* ? + ?

Uit dit huwelijk ;

1. Pieter Sourij volg G

E. Johan Sourij Zn van Andries Soury en Johanna van der Duyn ( C )
* Rotterdam, omstreeks 1630 + Rotterdam, 23 nov 1696

Johan was gehuwd en had 3 kinderen, t.w. Maria, Jannetge en Clara.
Helaas was het een drinkeboer, waardoor hij later problemen kreeg. Hij was Mr. en werkte aan het Hof van Hollant.
( Zie verder ONA 1672 921 217/669 en ONA 1672 921 218/671 ).
In 1684 wordt zijn dochter Maria benoemd in een testament van Adriaen zijn broer. Zie bovenstaand artikel van Andries Sourij.
F. Andries Sourij Zn van Andries Soury en Johanna van der Duyn ( C )
Doop get; Geref.Johan v Driel, Maria van Dun en de Vijscael
~ Rotterdam, 1 feb 1635 ^ Rotterdam, 16 apr 1662 Oppert 1

x Rotterdam, 10 okt 1660 Ondertrouw 26 sep 1660
Maria Vroesen Dr v Adriaen Vroesen en Aeltge Rosecrans
* ? + ?
Ten tijde van het huwelijk woonden Andries en Maria op de Hoogstraat.

Uit dit huwelijk;

1. Hillegonda Christina Sourij Doop get. Waals André Soury, Adriaen Vroesen,
Christina Hogendorp wed. Navander, Marie Sourie vrouw van Dhr. Van Zoulen
~ Rotterdam, 18 sep 1661 + ?

Maria hertrouwt na het overlijden van Andries in 1663 met Cornelis van der Duijn.

G. Pieter Sourij Zn van Pieter Soury en Johanna Goossens ( D. )
Doop Geref. get. N.n. Sourij, Susanna v.d. Leeden, Susanna v.d. Duijn, Elizabeth Goosse
~ Rotterdam, 3 aug 1645 ^ Rotterdam, 4 jun 1695

x ‘s Gravenhage, 5 okt 1667 ( Rijswijk ) Ondertrouw Rotterdam, 11 sep 1667
Alijda Wolffsen Dr van Hendrik Wolffsen en Alijda …..
* Zwolle, 22 okt 1648 + Zwolle, 25 aug 1692
Ten tijde van het overlijden van Pieter liet hij negen minderjarige kinderen en 1 meerderjarig kind na.
Hij is in de Lebuinakerk begraven te Zwolle.
Uit dit huwelijk;

1. Alijda.
~ Zwolle, 1 sep 1668 + Zwolle, 19 sep 1668
2. Aleida
~ Zwolle, 4 jan 1670 + Zwolle, 7 nov 1711
3. Pieter
~ Zwolle, 10 aug 1671 + Zwolle, 5 mrt 1675
4. Geertruida
~Amsterdam, ca 1675 + na 1692
5. Johanna Maria
~ Zwolle, ca 1676 + ?

X Zwolle, 28 feb 1697
Gerrit Anthonie Keijser
* Windesheim, , + ?
6 Hendrik Jan ( Dirk ) volg H
7. Coenradi Helena
~ Zwolle, 17 nov 1680 + na 1716

X Zwolle, 13 jun 1705
Abram Canselaer Zn v ?
Capt. Du Regt. de Amerongen
* ? + Mastenbroek,
8. Anna Magteld
~ Zwolle, 4 jul 1682 + Deventer, 27 apr 1753

X Colmschate, 26 apr 1718
Assuerus Nilant Zn van Wilhelm Nilant en Elizabeth Strockel of Stroekel
* Colmschate, 5 mrt 1670 + Deventer, 16 okt 1731
9. Elizabeth Lebuina
~ Zwolle, 28 okt 1683 + na 1700
10. Petronelle
~ Zwolle, 28 jun 1685 + ?
11. Peter
~ Zwolle, 2 jan 1687 + Zwolle, 5 sep 1687
12. Adriana
~ Zwolle, 9 sep 1688 + na 1704
13. Pieter Andries volg I
14. Coenraad Willem
~ Zwolle, 11 aug 1692 + Zwolle, 28 aug 1692

Pieter Sourij is Burgemeester van Zwolle geweest en trouwt met Alijda wzij is een dochter is van Hendrik Wolffsen, bij leven ook Burgemeester van Zwolle.
Bij het overlijden is de volgende opmerking geplaatst: Overledene liet na 9 minderjarige kinderen en 1 meerderjarig kind; tot den Harttijck over dommene Braeckel op ‘t bordes; naar Swol vervoert, daer in de kerck.

Rond 1682 woonde een echtpaar Soury in een huis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle. Zij kregen in totaal 15 kinderen, waardoor het huis te klein werd. Meneer Soury kocht toen het huis dat aan de achterkant ( Voorstraat 46 ) stond en verbond de twee huizen met een overdekte gang.
Het echtpaar Pieter Soury, burgemeester van Zwolle, en Aleijda Wolfsen, schilderes, bepaalden rond 1680 voor een belangrijk deel de vormgeving van het huis zoals het er nu nog uitziet. De ‘Grote Sael’ (nu de Regentenkamer), een gang die versierd werd met houtsnijwerk van bloemenslingers, een schouw met vruchten slingers en de marmeren vloeren zijn in hun opdracht gemaakt.
Aleijda Wolfsen was schilderes van portretten. Zij werd in 1648 in het huis geboren. Na een verblijf van meer dan 10 jaar in Den Haag, keerde zij - inmiddels gehuwd – terug naar Zwolle.
Zij stierf er in het kraambed in 1692 en werd begraven in de Grote Kerk.
Na het vertrek van de familie Soury werd Aleida Greve- een welgestelde en ongehuwde dame- eigenaresse.
Na de dood van de volgende bewoonster Aleida Greve werd het huis in 1742 volgens haar laatste wil tot (Oude) Vrouwenhuis verbouwd. Tegenwoordig is het een museum.
In het Vrouwenhuis wandelt u door authentiek ingerichte interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, van de sfeervolle Regentenkamer tot de eenvoudige kamer van een bewoonster uit de 20ste eeuw.


H. Hendrik Jan Sourij Zn v Pieter Sourij en Alijda Wolffsen ( G. )
Rechter te Uelsen
* Zwolle, of Utrecht + Uelsen, voor 1724

x ?, 1701
Maria Christina Buitendijk Dr v Gerard Buitendijk en Aleida Lohman
* Uelsen , 1676 + Uelsn, 3 aug 1736

Uit dit huwelijk;

1. Alijda Lebuina
* Uelsen, ca. 1702 + Uelsen, 16 apr 1793

X Uelsen, 9 apr 1724 1e x
Leopold Agidius Wächters Zn van Melchior van Wachteren en ?
Rechter te Uelsen
* s’Gravenhage, + 1730

X Uelsen, 1744 2e x
Maurits Casimir Hofman Zn v ?
Rechter te Uelsen
* 1716 + ?

2. Hindrik Jan Sourij volg J


I. Pieter Andries Zn v Pieter Sourij en Aleida Wolfssen ( G. )
* Zwolle, 9 okt 1690 + Zwolle, 2 nov 1730

X Zwolle, 3 mrt 1714
Petronella Truirniet Dr van ?
* Dongium, Friesland

Uit dit huwelijk;

1. Pieter Robbert volg L


J. Hindrik Jan Sourij Zn v Hendrik Jan Sourij en Maria Christina Buitendijk ( H. )
* Uelsen, 1730 + ?

X Uelsen, 16 jul 1759 1e x
Fenne van Leeuwen Dr van Joan Jacob van Leeuwen ( predicant ) te Uelsen en ?
* 1741 + 6 jul 1760 te Uelsen

X Nordhorn, 23 sep 1763 2e x
Henrica Averes Dr van Hendrik Averes en ?
* ? + ?

X Nordhorn, 24 feb 1778 3e x
Aleida Hoesman ( Huisman ) Dr van ?
* 1740 + ?

Uit 1e huwelijk;

1. Jan Leopold
( Mr. Johan Leopold, assiser die Hooglofl Bent-Heimmoschen over kerkeraad en s’ lands Lindicus, dezer graafschap. Graafschap Bentheim )
* Uelsen, 29 jun 1760 + Uelsen, 17 mrt 1810

Uit 3e huwelijk:

2. Jan Hindrik
* Uelsen, 8 apr 1765 + ?

Jan Hendrik is op 20 sep 1793 als jong matroos in dienst getreden bij de V.O.C. en uitgevaren met het schip de “Vredenburg”. Hij is op 30 jun 1800 uit dienst getreden in Azië.

3. Maurits Casimir
* Nordhorn, 28 mrt 1766 + Nordhorn, 18 feb 1774
4. Casper Strik volg K
5. Alexander
* Nordhorn, 21 jul 1770 + Nordhorn, 24 jun 1771
6. Aleida Lebuina
* Nordhorn, 9 apr 1772 + Nordhorn, 5 jan 1775
7. Mauritz Casimir
* Nordhorn, ? + 17 sep 1793

Op 24 nov 1792 is Mauritz als soldaat aangemonsterd op het V.O.C. Schip de “Berkhout” . De reden dat hij uit dienst trad was dat hij was overleden in Azië.

8. Pieter Coenraad
* Nordhorn, 10 apr 1778 + ?
9. Aleida Lebuina
* Nordhorn, 13 feb 1780 + ?
10. Sophia Rosina
* Nordhorn, 7 okt 1781 + ?

Hendrik Jan is bij leven Rechter te Ulsen


K. Casper Strik Soury Zn v Hindrik Jan Sourij en Aleida Hoesman ( J. )
Beroep: Koopman
* Nordhorn, 22 jan 1768

X Zwolle, 16 jun 1797 Michaelikerk 1e tr
Johanna Judith Dumpel Dr v ?
* ?

X Amsterdam, 1803 2e tr
Elizabeth Brinkenberg Dr v ?
* ?

Uit 2e huwelijk:

1. Hendrik Jan
Mr. in de Rechten en griffier Arrondissementsrechtbank te Den Haag
* Den Haag, 1804 + Den Haag,28 aug 1882

X bleef ongehuwd

2. Henrica Alida Sophia
* Den Haag, 9 jul 1808 + Dalfsen, 2 jan 1857

X Den Haag, 6 nov 1833
Abraham Johannes Couwenberg Zn v Johannes Couwenberg en Geertruida Jacoba Wiegmans
Beroep: kunstschilder
* Delft, 12 mrt 1806 + Arnhem, 5 apr 1844

3. Piter Carel
Referendaris Alg. Rekenkamer.
* Den Haag, 1811 + 20 nov 1866

X Den Haag, 30 apr 1862
Hendrica Wilhelmina Bouman Dr v Jacob Bouman en Jacoba Fornamburg
* ´s Gravenhage, ca. 1806 + ´s Gravenhage, 18 nov 1866

4. Catharina Helena
* Den Haag, 1813 + ?

X Den Haag, 8 nov 1837
Carl Gustav Boelling Zn v Ferdinand Wilhelm Boelling en Anna Barbara Staats
Beroep: koopman
* Mulheim, a/d Rijn, 1811 + ?


L. Pieter Robbert Zn v Pieter Andries en Petronella Treurniet ( I. )
~ Zwolle, 30 jun 1715
Hij trouwde (2), ongeveer 47 jaar oud, op 21-08-1602 in Rotterdam [bron: DTB Tr geref.] met Maria Denijs (±1575-±1612), ongeveer 27 jaar oud. Hij trouwde (3), ongeveer 58 jaar oud, op 13-07-1613 in Rotterdam [bron: DTB Tr geref.] met Celijken Claesdr (±1580-1628), ongeveer 33 jaar oud. Hij trouwde (4), ongeveer 75 jaar oud, omstreeks 1630 in Rotterdam met Magdaleentgen Gerritsdr (±1585-±1660), ongeveer 45 jaar oud.
Hij trouwde (1), ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1580 in ? met de ongeveer 25-jarige
2177 N.N., geboren omstreeks 1555 in ?. Zij is overleden omstreeks 1595 in ?, ongeveer 40 jaar oud.

Kinderen uit dit huwelijk:

I. Arijan Jansz Soury, geboren omstreeks 1583 in ? (zie 1088).
II. Andries Sourij, geboren omstreeks 1585 in Delft. Hij is overleden op 21-06-1664 in Rotterdam, ongeveer 79 jaar oud. Hij trouwde, ongeveer 39 jaar oud, op 08-09-1624 in Rotterdam met Johanna v.d. Duijn, 23 of 24 jaar oud. Zij is geboren in 1600 in Konnich. Zij is overleden op 05-08-1672 in Rotterdam, 71 of 72 jaar oud.
III. Symon Sourij, geboren omstreeks 1588 in ?. Hij is overleden omstreeks 1638 in Haarlem, ongeveer 50 jaar oud. Hij trouwde met N.N..
IV. Maria Sourij, geboren omstreeks 1590 in ?. Zij is overleden op 31-10-1655 in Rotterdam, ongeveer 65 jaar oud. Zij trouwde met N.N..
V. Pieter Sourij, geboren omstreeks 1590. Hij is overleden in ?. Hij bleef ongehuwd.


3176 Augustijn van Eck, geboren omstreeks 1550 in Dirksland. Hij is overleden in 1596 in Middelharnis, ongeveer 46 jaar oud.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, omstreeks 1575 in ? met
3177 N.N. Floris, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Floris van Eck, geboren in 1582 in Middelharnis (zie 1588).


3178 Jan de Backer, geboren vóór 1552 in ?. Hij is overleden in 1608 in Middelharnis, minstens 56 jaar oud. Hij is begraven op 04-04-1608 in Middelharnis.
Hij trouwde, minstens 33 jaar oud, omstreeks 1585 in ? met
3179 Neeltje N.n., geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Maatje de Backer, geboren in 1590 in ? (zie 1589).


3400 Cornelis Leendertsz Coutijzer, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
3401 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Pieter Cornelisz Coutijzer, geboren in 1601 in Middelharnis (zie 1700).


3404 Aren Bastiaensz Pas, geboren in ?. Hij is overleden in 1617 in Middelharnis.
Hij trouwde met Trijn Maartensdr.
Notitie bij het huwelijk van Aren Bastiaensz Pas en Trijn Maartensdr: Hij was zeevissersman.
3405 Trijn Maartensdr, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Willem Arends Pas, geboren omstreeks 1593 in Middelharnis (zie 1702).


3416 Heerman Meesz, geboren omstreeks 1566 in Poortugaal. Hij is overleden op 24-08-1644 in Poortugaal, ongeveer 78 jaar oud.
Hij trouwde, ongeveer 25 jaar oud, op 18-11-1591 in Poortugaal met
3417 Janneke Sijmons Jansz Templersdr, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Sijmon Heermansz, geboren in 1608 in Poortugaal (zie 1708).

Generatie 13 (stambetovergrootouders)
6352 Cornelis van Eck, geboren omstreeks 1525 in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
6353 N.N. Floris, geboren in ?. Zij is overleden in ?.

Kind uit dit huwelijk:

I. Augustijn van Eck, geboren omstreeks 1550 in Dirksland (zie 3176).


6356 Pieter de Backer, geboren omstreeks 1520 in ?. Hij is overleden in 1552 in Middelharnis, ongeveer 32 jaar oud.
Hij trouwde met
6357 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Jan de Backer, geboren vóór 1552 in ? (zie 3178).


6834 Sijmon Jansz Templers, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
6835 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. Janneke Sijmons Jansz Templersdr, geboren in ? (zie 3417).

Generatie 14 (stamoudouders)
12706 Floris Leendertsz, geboren in ?. Hij is overleden in ?.
Hij trouwde met
12707 N.N..

Kind uit dit huwelijk:

I. N.N. Floris, geboren in ? (zie 6353).


Gegenereerd met Aldfaer versie 6.2 op 11-03-2018 12:08:45
Kwartieren.
Hugo Ferd. K 1912
Aktes en adv. Hugo F K